Ekonomija     | 20.11.2019. 13:41 |

U BiH 99 posto svih preduzeća čine mala i srednja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. novembra (FENA) - Od ukupnog broja preduzeća u BiH 99 posto su mala i srednja koja s 60 posto doprinose BDP-u BiH, istaknuto je na 2. konferenciji "Kako bolje podržati razvoj malih i srednjih preduzeća u BiH".

Zamjenik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mate Franjičević precizirao je da je u malim i srednjim preduzećima zaposleno 68 posto od ukupnog broja zaposlenih u BiH, što govori o njihovoj važnosti.

- Akt o malom preduzetništvu bi mogao biti zajednički nazivnik za harmonizaciju našeg zakonodavstva s onim u EU, ali i za harmonizaciju zakona u BiH na različitim nivoima vlasti - rekao je Franjčević.

Zamjenik šefa misije Ambasade Švedske u BiH Torgny Svenungsson naveo je da je njegova zemlja snažan zagovornik integracije Bosne i Hercegovine u evropsko tržište i razvoja tržišne ekonomije u BiH.

- Zadovoljstvo nam je što podržavamo ovaj četvorogodišnji projekt "Akt o malom preduzetništvu" kroz koji će na različitim nivoima vlasti biti sačinjen harmoniziran strateški i pravni okvir za taj važan segment bh. privrede - dodao je Svenungsson.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković izjavio je da mala i srednja preduzeća u BiH samostalno rastu i stihijski se razvijaju a da bi se to izbjeglo potrebno je usklađivanje s pravilima i propisima EU, te usklađivanje propisa unutar BiH. 

Konferenciju su zajedno organizirali Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Vanjskotrgovinska komora BiH, Vijeće stranih investitora u BiH i Eda - Agencija za razvoj preduzeća, uz podršku Švedske agencije za međunarodnu saradnju (Sida) putem Ambasade Švedske.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Konferencija o ženama s invaliditetom: Žene u drugom planu, pa tako i njihovo školovanje 

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom