Bosna i Hercegovina     | 20.11.2019. 13:40 |

Okić: Zaključcima NSRS-a napada se i negira identitet Bošnjaka

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 20.novembra (FENA) - Bošnjaci kao konstitutivni narod svoj identitet vezuju za državu Bosnu i Hercegovinu koja se informacijom i zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske (RS) od 12.novembra napada i negira, izjavio je Feni predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS Mihnet Okić.

-Samim tim se napada i negira identitet Bošnjaka, kao njenog konstitutivnog naroda - naveo je Okić, obrazlažući zbog čega je Klub Bošnjaka danas donio odluku o pokretanju pitanja zaštite vitalnog nacionalnog interesa na zaključke Narodna skupština RS-a u vezi s "Informacijom o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava RS".

Pojasnio je da je Klub Bošnjaka pripremio detaljno obrazloženje na pokrenuti veto.

Okić je potvrdio i da je će pokretnuti vitali nacionalni interes Vijeća naroda RS-a razmatrati na sjednici 4.decembra.

Entitetski parlament je 12. novembra, nakon maratonske sjednice usvojio zaključke klubova poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Demokratskog narodnog saveza (DNS), Socijalističke partije (SP), Demokratskog saveza (DEMOS), Narodnog demokratskog pokreta (NDP) i Ujedinjene Srpske (US).

Za ove zaključke glasala su 53 poslanika vladajuće većine, niko nije bio protiv niti suzdržan.

Osim bošnjačkih zvaničnika, zaključke su osporili i međunarodni predstavnici u BiH.

Usvojeno je 20 zaključaka, među kojima je i onaj koji promovira prava naroda na samoopredjeljenje, te najavljuje i novi ustav RS, o kojem će se izjasniti i građani na referendumu, "u slučaju izostanka reakcije na pokušaje razgradnje Dejtonskog sporazuma".

- U slučaju negiranja prava naroda na samoopredjeljenje, koje je proklamovano poveljom UN-a i daljoj podršci aktivnostima koje vode razgradnji Dejtonskog sporazuma, RS zadržava pravo da konačno odluči o svom budućem statusu – navodi se u zaključcima SNSD, DNS, Socijalističke partije, DEMOS, Ujedinjene Srpske, te NDP-a.

Nakon što Klub Bošnjaka pokrene veto, zaključci će biti predmet usaglašavanja u Vijeću naroda i Zajedničkoj komisiji, a ako ne bude dogovora, konačan stav dat će Ustavni sud RS.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Većina delegata u Klubu Bošnjaka želi amandmanom na Ustav FBiH unaprijediti imenovanje Vlade FBiH (VIDEO)

SAD uložio veto na nacrt rezolucije kojom se traži hitan humanitarni prekid vatre u Gazi

PSBiH - Delegati iz Kluba Bošnjačkog naroda razgovarali sa predstavnicima Sindikata radnika BHRT-a

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'