Bosna i Hercegovina     | 20.11.2019. 13:29 |

Poslanici PSBiH traže raspravu o Programu reformi

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 20. novembra (FENA) - Na početku današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine poslanici su otvorili raspravu o dnevnom redu budući da je poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Zukan Helez zatražio da se na sjednici razmatra i dokument Program reformi.

Sjednica je predložena s jednom tačkom dnevnog reda koja se tiče izmjene Poslovnika o radu Doma kojim bi trebalo biti osigurano u budućnosti da se više ne dogodi situacija da neko blokira imenovanje radnih tijela (komisija) budući da se na formiranje komisija čeka već dugo.

Helez je međutim obrazložio da je jučer Predsjedništvo BiH usvojilo dokument Program reformi o čemu poslanici nisu uopće upoznati i ne znaju šta se u njemu nalazi zbog čega je ocijenio da bi se danas trebalo o njemu razgovarati tražeći taj dokument od Predsjedništva BiH.

Budući da je napomenuto da bi za svaku tačku koja je na dnevnom redu trebao biti materijal, poslanik SDP-a Saša Magazinović pojasnio je da je to u ovom slučaju nemoguće jer je tačka usmjerena na to da se materijal traži.

Jedan od potpisnika zahtjeva za održavanje hitne sjednice o izmjenama Poslovnika poslanik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović ipak je zatražio da se danas o razgovara i o dokumentu jučer usvojenom u Predsjedništvu BiH.

Poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) Adil Osmanović naglasio je da Klub SDA nije potpisnik zahtjeva za održavanje sjednice, ali je spreman u sjednici učestvovati, no samo o prvobitno predloženoj tački dnevnog reda jer se radi o izmjenama kojima bi se onemogućile buduće blokade rada Doma.

Poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Staša Košarac smatra da nije bilo potrebe za sjednicom uopće jer su oni dostavili imena članova radnih tijela te je ponovio da je SNSD-e i protiv sjednice, a i protiv izmjena Poslovnika.

Da je dokument Program reformi zaključan u sefovima članova Predsjedništva BiH tvrdi danas poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) Dragan Mektić, čiji Klub je također tražio zakazivanje sjednice.

- Prema naređenjima međunarodnih faktora dokument se javnosti ne može pokazati dok ne dobijemo potvrdu da je NATO prihvatio taj dokument - kaže Mektić.

Tvrdi i da, prema saznanjima koje ima, u dokumentu se nigdje ne spominje vojna neutralnost BiH, ali da stoji da o članstvu u NATO paktu neće odlučivati niži nivoi vlasti nego država, kazavši da se time ignorira Rezolucija Narodne skupštine Republike Srpske, dodajući da dokument predviđa niz odbrambenih i sigurnosnih reformi.

Zatražio je i sat vremena pauze u zasjedanju kako bi se poslanicima dostavio taj dokument, međutim predsjedavajući Doma Denis Zvizdić (SDA) podsjetio je da nema pauze tokom rasprave o dnevnom redu.

Uputio je Zvizdić i apel poslanicima da se ostane na jednoj tački dnevnog reda te je pozvao da se zatraži nova hitna sjednica o Programu reformi, a do tada će se pribaviti potrebni materijali za njegovo razmatranje.

Poslanik Magazinović najavio je da će SDP-e povući zahtjev za uvrštavanje ove tačke u dnevni red sjednice ukoliko se predsjedavajući obaveže da će sazvati novu sjednicu Doma naredne sedmice o Programu reformi.

Rasprava o dnevnom redu još uvijek traje.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Zvizdić čestitao Dan Armije RBiH: Danas se s ponosom sjećamo najboljih sinova i kćeri BiH

Kovačević u Tirani u odvojenim susretima razgovarao s Linditom Nikollom i Majlindom Dhukom

Delegacija PSBiH na zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope u Strazburu

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'