Kultura     | 20.11.2019. 13:09 |

Sarajevski balet na scenu donosi ljepotu Mocartove muzike

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 20. novembra (FENA) - Baletna predstava "Ples sa Mocartom" u koreografiji i režiji Nermine Damian premijerno će biti izvedena 22. novembra na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, a prva repriza je zakazana za naredni dan.

Direktor Narodnog pozorišta Izudin Bajrović podsjetio je da je Nermina Damian bila članica baleta te pozorišne kuće, koju su putevi odveli iz Sarajeva i sada se nakon 12 godina vratila.

On je naveo da je riječ o baletnoj predstavi u kojoj se osjeti duh Mocarta, o predstavi koja na scenu donosi neko drugo vrijeme i druge manire.

V.d umjetničkog direktora Baleta Adnan Đindo naveo je da je riječ o zahtjevnoj predstavi koja je realizovana sa domaćim snagama, bez gostujućih umjetnika.

Kostimografkinja Amna Kunovac Zekić naglašava da se potrudila kostimima dočarati period kasnog baroka.

Pohvale ansamblu Baleta Narodnog pozorišta uputila je koreografkinja Nermina Damian, naglasivši da je radila s velikom  željom i dušom kako bi s ansamblom Baleta Narodnog pozorišta bez gostiju uradila kvalitetnu predstavu.

Govoreći o historijskim plesovima koji su zastupljeni u ovom baletu rekla je da tu ima puno ljepote.

- Ima puno sjena, puno ljepote, puno boja. Ima puno tih šapata, priča, jer su takve vrste pokreti, da su ljudi mogli malo i razgovarati. Mogli se pokazati - rekla je Damian podsjetivši da će biti izvedeni plesovi kao što su Bure, Žiga, kao i Menuet iz 18. stoljeća.

Damian podvlači da se za Mocartovu muziku odlučila zbog njegove genijalnosti i čistoće njegove muzike...

Ljubitelji muzičkog velikana Wolfganga Amadeusa Mozarta  imat će priliku da vide kako se pleše na Simfoniju Haffner No.35, Koncert za klavir i orkestar No. 21, dio Koncerta No. 20 Wolfganga Amadeusa Mozarta.

Koreografiju i režiju potpisuje Nermina Damian, scenografiju Josip Lovrenović, kostimografkinja je Amna Kunovac-Zekić.

A ljepotu pokreta, muzike i strasti dočarat će Jovana Milosavljević Lovrenović, Mihail Mateescu, Paula Grubešić-Mateescu, Evgeny Gaponko, Boris Vidaković, Sabina Sokolović, Hariz Šabanović, Nadža Pušilo, Goran Staniškovski, Ana Kuzmanović, Admir Kalkan, Zulejha Kečo, Jesenko Matković, Selma Efendić, Til Čmančanin, Tamara Ljubičić, Nataša Gaponko, Albina Huskić, Aleksandra Smiljanić, Amina Sulejmanagić, Selma Štrbo Arnautović, Lejla Bajramović, Selma Efendić...

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Baletna atrakcija 'Orašar' stiže u Mostar

Zurovac: Balet 'Sjećaš li se…? Sjećaš li se Dolly Bell?' nastaje inspiriran sjećanjem (VIDEO)

I druga predstava baleta „Orašar“ u Sarajevu uskoro rasprodana

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'