Bosna i Hercegovina     | 20.11.2019. 13:02 |

Šarović: Odluka Predsjedništva BiH je u suštini aktivacija MAP-a

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 20. novembra (FENA) - Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović je danas u Sarajevu izjavio novinarima da je, po mišljenju te stranke, odluka Predsjedništva BiH u suštini aktivacija MAP-a, kako god se zvao dokument koji je usvojilo.

- O tome je prije desetak dana sasvim jasno govorio i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kada je rekao, tog trenutka kada se ovaj dokument bilo kojeg naziva pošalje u Brisel i ako bude prihvaćen, on u suštini znači aktivaciju MAP-a, i time je ključno trasiran put Bosne i Hercegovine ka ovom vojnom savezu - kazao je Šarović prije početka sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Dodao je da po onome što znaju u SDS-u, iz izvora bliskih Predsjedništvu, ovaj dokument ne pominje vojnu neutralnost na bilo koji način.

- On onemogućava odlučivanje o članstvu u NATO-u nižih nivoa vlasti, ni entitata niti drugih nivoa. Nije moguće provesti referendum na nivou entiteta po ovom dokumentu. Jedina dva tijela koja mogu konačno da odlučuju i da potvrde poziv NATO-a za članstvo BiH u ovom vojnom savezu je Predsjedništvo i Parlamentarna skupština BiH - naveo je Šarović.

Po njegovim riječima, ovaj čin ili trenutak odluke člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika jeste "u suštini poraz politike vojne neutralnosti koju je on cijelo vrijeme forsirao i zastupao i poraz politike 'gdje Srbija tu i Repubika Srpska'".

- Time je na potpuno jasan način stavljena i obesmišljena rezolucija NSRS koju su upravo forsirali oni koji su pristali na ovaj dokument i dali joj pravo na život u NSRS i često se pozivali na ovaj dokument - kazao je predsjednik SDS-a.

Naveo je da su odmah zatražili da imaju kompletan uvid u ovaj dokument, te da im to nije omogućeno.

- Po informacijama koje mi imamo, ovaj dokument je u sefu i nijedan član Predsjedništva ga ne može obznaniti i ne može se objaviti do onog trenutka dok ne bude potvrđen od strane NATO alijanse u Briselu narednih dana - kazao je Šarović.

Istaknuo je da je ovo pitanje "jedno od ključnih vododjelnica naših politika i da je to taj razlaz na ključnom pitanju politike SDS-a i naših koalicionih partnera i SNSD-a, koji je definitivno ovaj trenutak učinio najvažnijim događajem u 2019. godini, a možda je ovo i najvažniji događaj unazad sedam, osam godina".

Podsjećanja radi, Predsjedništvo BiH je jučer, na vanrednoj sjednici, donijelo odluku o imenovanju Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Na istoj sjednici Predsjedništvo BiH je donijelo odluku da će u NATO sjedište u Bruxellesu dostaviti dokument Program reformi Bosne i Hercegovine, u roku od jednog dana nakon što Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrdi imenovanje predsjedavajućeg i ministara Vijeća ministara BiH. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Brisel - Kralj Belgije Filip u audijenciju primio Denisa Bećirovića

Bećirović: OHR je integralni i nezaobilazni dio Dejtonskog mirovnog sporazuma

Cvijanović u Bakuu s predsjednikom Aliyevim razgovarala o globalnim političkim prilikama

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo