Bosna i Hercegovina     | 20.11.2019. 09:26 |

Podignuta optužnica protiv Malke Koromana za ratni zločin na području Pala

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. novembra (FENA) - Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv Malke Koromana, rođenog 1957. godine u mjestu Podgrab, Pale.

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata i širokog i sistematičnog napada vojske i policije RS, kao i paravojnih formacija na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Pala i okolnih mjesta, u svojstvu načelnika SJB Pale, te zapovjednika policijskih snaga redovnog i rezervnog sastava, počinio progon civilnog bošnjačkog  stanovništva ubojstvima, nezakonitim zatočenjima, mučenjem i drugim nečovječnim djelima, te time počinio kazneno djelo zločina protiv čovječnosti.

On se tereti za zločine počinjene nad više desetina civila, nezakonito zatočenih u zgradi SJB Pale i obližnjoj Fiskulturnoj sali, koji su zlostavljani, mučeni i premlaćivani, a od posljedica zlostavljanja i teških tjelesnih ozlijeda, više osoba je preminulo iste noći ili narednog dana.  

Optuženi se tereti da u svojstvu zapovjednika SJB Pale, nije poduzeo mjere kako bi zaštitio civile, te da je znao, odobravao, kao i osobno sudjelovao u počinjenim zločinima.

Također, optužen je i da je zajedno sa pripadnicima vojske, organizirao i rukovodio napadom na selo Hrenovica i okolna mjesta nastanjena civilnim stanovništvo bošnjačke nacionalnosti, prilikom kojeg je izvršeno paljenje i uništvavanje kuća, kao i zarobljavanje većeg broja civila, nakon čega je odvojeno oko 35 muškaraca civila bošnjačke nacionalnosti, koji su prevezeni i nezakonito zatočeni u Fiskulturnoj sali, gdje su mučeni, premlaćivani i zlostavljani.

Optuženi Malko Koroman tereti se za kazneno djelo-zločin protiv čovječnosti.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Podignuta optužnica protiv stranog državljanina zbog krijumčarenja osoba državljana Turske

Podignuta optužnica za krijumčarenje oko 16 hiljada kutija cigareta

Ukrajina identifikovala 511 osoba osumnjičenih za ratne zločine od ruske invazije

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!