Magazin     | 20.11.2019. 09:17 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 20. studenoga (FENA) - 

- 1873. Dva grada na desnoj i lijevoj obali Dunava - Budim i Pešta spojena u jedan čime je formirana mađarska prijestolnica Budimpešta. Bila je drugo središte Austro-Ugarske, koja se raspala 1918. godine
 
- 1910. Umro Lav Nikolajevič Tolstoj, ruski pisac i mislilac, jedan od velikana ruske i svjetske književnosti. Romanom "Rat i mir" stvorio je tip romana vremena i prostora (roman-epopeja).

- 1818. Južnoamerički revolucionar i državnik Simon Bolivar objavio neovisnost Venecuele od Španjolske.

- 1924. U Turskoj ugušena pobuna Kurda, čija je teritorija ugovorom u Lausannei poslije Prvog svjetskog rata podijeljena između nekoliko država.

- 1925. Rođena Maja Pliseckaja, ruska balerina, zvijezda Boljšog teatra gotovo pola stoljeća. S 11 godina počela je igrati u baletskom horu, 1943. postala je solista, a potom primabalerina ostvarivši niz glavnih uloga u klasičnom i modernom baletu.

- 1959. Generalna skupština UN-a usvojila Deklaraciju o pravima djeteta, kojom su proklamirana jednaka prava za svu djecu, bez obzira na rasu, vjeru, porijeklo i spol.

- 1975. Umro Francisco Franco, španjolski diktator koji je 36 godina upravljao Španjolskom.

- 1985. Američka softverska kompanija Microsoft pustila u prodaju novi operativni sustav za personalne računare Windows 1.0.

- 1998. Rusija lansirala prvi modul Međunarodne svemirske stanice, koji je koštao 60 milijardi dolara.

- 2004. Predsjednica Šri Lanke Chandrika Kumaratunga ukinula 28-godišnji moratorij na smrtnu kaznu, nakon što je ubijen sudac Vrhovnog suda.

- 2006. Umro Robert Altman, američki reditelj, scenarist i producent, dobitnik Oscara za životno djelo.

- 2016. Najmanje 100 osoba poginulo, a 150 ozlijeđeno kada je 14 vagona putničkog vlaka iskočilo iz šina kod grada Kanapur u sjevernoj indijskoj pokrajini Uttar Pradesh. 

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'