Bosna i Hercegovina     | 19.11.2019. 17:04 |

Mladi aktivisti UŽ Seka poručili 'Ne nasilju nad djecom i nasilju između djece'

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 19. novembra (FENA) – U organizaciji udruženja žena “Seka” u Goraždu je danas obilježen 19. novembar – Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad djecom.

Mladi aktivisti udruženja zajedno sa starijim članicama, na info pultu građanima su dijelili letke, afiše i bedževe kako bi skrenuli pažnju na značaj borbe protiv nasilja nad djecom, u bilo kojem obliku, sa jasnom porukom  "Ne nasilju nad djecom i nasilju između djece".

- Želimo da upozorimo na zamke i opasnosti koje sa sobom nose nasilje nad djecom, vršnjačko nasilje i cyber nasilje, da kažemo kako o tome ne smijemo da ćutimo, jer to nije problem samo pojedinaca već cijelog društva - kazala je mlada aktivistica Emilija Lazarević.

Sličnu poruku odaslala je i Semina Hrelja.

- Danas sam došla pomoći kući "Seka" da ukažemo da je nasilje nad djecom danas nažalost svakodnevna pojava. Mi u školi treba da o ovom i vršnjačkom nasilju češće razgovaramo - istakla je.

Emela Hadžić skrenula je pažnju da su prisutni brojni oblici nasilja, ali da je najbolnije nasilje nad djecom, kao najosjetljivijom kategorijom stanovništva.

- Ništa manje opasno nije ni vršnjačko nasilje. Mislim da je danas takođe vrlo veliki prostor za nasilje putem interneta, najviše je zastupljeno i njemu su izloženi svi a mi mladi posebno i tome se trebamo suprostavljati, a najvažnije je znati da ga prepoznamo – dodaje.

U udruženju "Seka" smatraju da su teme nasilja nad djecom i vršnjačkog nasilja one o kojima se treba svakodnevno razgovarati.

- One treba da budu prisutne kao predmet naših aktivnosti u kontekstu prevencije, jer je to jedan od načina kako da pobijedimo mnoge predrasude koje se vežu za ove teme. U isto vrijeme takvim angažmanom treba da prekinemo lanac šutnje koja se uvjek pojavljuje kada je u pitanju nasilje i zato i jesmo organizovali ovaj informativno - edukativni pult na kome najmlađi svoje sugrađane informišu o brojnim posljedicama nasilja nad djecom i vršnjačkog nasilja – kazala je stručna saradnica u Udruženju "Seka" Amina Sarajlić.

Uputila je pohvale djevojčicama i dječacima, aktivistima "Seke" koji su uprkos hladnom vremenu pokazali snažnu volju i spremnost da budu promotori višestruko važne kampanje. Uz moto kampanje "Bez svađe je slađe" mladi aktivisti pozvali su sve pojedince ali i institucije da se uključe u prevenciju svih oblika nasilja.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Razvojna banka FBiH otvara poslovnicu u Goraždu

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Počeo 27. planinarski pohod 'Grebak - put života'

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana