Svijet     | 19.11.2019. 16:18 |

Afganistan - Predsjednik Ghani proglasio pobjedu nad Islamskom državom

FENA Internet

JALALABAD, 19. novembra  (FENA) - Snage sigurnosti "uništile" su militante Islamske države u Afganistanu, saopćio je u utorak predsjednik Ashraf Ghani, satima nakon što je razmjena zarobljenika s talibanskim pobunjenicima povećala nade u prekid nasilja u zemlji.

Više od 600 boraca Islamske države, poznate u lokalnom žargonu kao Daesh, predalo se s porodicama afganistanskim vladinim snagama u proteklim sedmicama. Zvaničnici tvrde da su zračni udari afganistanskih i kolicijskih snaga, manjak novčanih sredstava i niski moral prinudili radikalnu grupu na predaju.

- Niko nije vjerovao prije godinu dana da ćemo danas ustati i objaviti da smo uništili Daesh - izjavio je Ghani na skupu plemenskih starješina i zvaničnika u Jalalabadu, glavnom gradu istočne pokrajine Nangarhar u kojoj su u proteklim godinama izvedeni brojni samoubilački napadi za koje su odgovornost preuzeli džihadisti.

- Sada kada su se militanti Daesha predali, tražim od vlasti da humamo postupaju prema njihovim porodicama - dodao je Ghani.

Vlada je saopćila da su među borcima koji se nalaze u pritvoru strani državljani iz Pakistana, Tadžikistana, Uzbekistana, Irana, Azerbejdžana, Kazahstana i Maldiva.

Afganistanski talibani, koji se bore protiv Islamske države i vladinih snaga za kontrolu nad zemljom, osporili su, ipak, te navode.

 Zabihullah Mujahid, zvanični talibanski portparol, opisao je Ghanijevu objavu kao “apsurdnu”.

- Kabul je imao ulogu od nula posto u poražavanju Daesha i ponosni narod Nangarhara svjedok je tome - objavio je on u tweetu.

Talibani sada kontroliraju više teritorije nego u bilo kojem momentu od američke invazije u 2001., uključujući i dijelove pokrajine Nangarhar.

Nangarhar, koji dijeli dugačku i poroznu granicu s Pakistanom, dugo je vremena bio glavno uporište Islamske države, odakle su militanti planirali i izvodili bombaške napade širom zemlje, posebno u prijestonici Kabulu.

U njihovim napadima, koji su imali za cilj strane državljane i manjinsku šiitsku zajednicu, ubijene su stotine ljudi.

Vladine tvrdnje o poražavanju Islamske države teško je bilo potvrditi uzimajući u obzir udaljeni i planinski teren pokrajine, te brojne bande koje mjenjaju strane između militantnih grupa i povremeno provladinih snaga.

Nedavno je Washington objavio da je vođa Islamske države Abu Bakr al-Baghdadi ubijen tokom napada elitnih američkih snaga u Siriji.

Talibani su u utorak oslobodili dvojicu zapadnih profesora u zamjenu za trojicu njihovih visokih čelnika koje su držale vladine snage, u rijetkom činu saradnje među zaraćenim stranama, prenosi Reuters.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Dvojica vodećih generala okrivili Bidenovu administraciju za haotično povlačenje iz Afganistana

Najmanje osam poginulih u pakistanskim zračnim napadima u Afganistanu

Milanović: Ostajem predsjednik RH, ostavku podnosim nakon izborne pobjede

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom