Kultura     | 20.11.2019. 10:50 |

U Historijskom muzeju BiH izložba 'Zidovi' povodom pada Berlinskog zida

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. novembra (FENA) - U okviru programa "Mjesec muzeja 2019" u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine će 21. novembra povodom pada Berlinskog biti upriličen razgovor o temi "Šta je ostalo?", a ujedno bit će otvorena i izložba "Zidovi".

Izložba povezuje tri grada - Sarajevo, Berlin i Goricu, a tematizira pad Berlinskog zida, ali se bavi i zidovima i granicama s kojim su se Sarajevo i Gorica u svojoj historiji suočili.

Spajajući partnere iz Bosne i Hercegovine, Njemačke, Italije i Slovenije projekt nastoji reflektirati naslijeđe tri grada kroz problematiku zida, naglašavajući lokalne posebnosti i ističući njihove zajedničke vrijednosti.

Bit će predstavljene fotografije Paula Lowea koji je bio u Berlinu 1989. godine ali i ratnom Sarajevu, Danila Krstanovića, Rogera M. Richardsa, rad Top liste nadrealista iz 1988. godine koji se bavi granicama i zidovima čak i prije pada Berlinskog zida, a bit će izložen i rad Andreja Đerkovića "United/2009", čiji je fokus na ocu i sinu koji su se zatekli na dvije strane sarajevskog "zida".

Prije otvorenja izložbe će u organizaciji Njemačke ambasade biti organizovan razgovor pod nazivom "Šta je ostalo?", u kojem učestvuju Markus Meckel - posljednji ministar vanjskih poslova DDR-a i član Bundestaga ujedinjene Njemačke te profesori Univerziteta u Sarajevu Asim Mujkić i Sead Turčalo, najavljeno je iz Historijskog muzeja BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Izložba 'Andrej meets a flower' sutra u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo