Bosna i Hercegovina     | 19.11.2019. 13:22 |

Ombudsmeni BiH čestitali Međunarodni dan djeteta

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. novembra (FENA) – Ombudsmeni Bosne i Hercegovine Nives Jukić, Ljubinko Mitrović i Jasminka Džumhur čestitaju djeci Međunarodni dan djeteta - 20. novembar, te široj javnosti ukazuju na potrebu zaštite djece i maloljetnika od zloupotrebe, nasilja i raznih oblika diskriminacije.

Ombudsmeni u svom radu posebnu pažnju posvećuju zaštiti prava djeteta kroz rad Odjela za praćenje ostvarivanja prava djece koji djeluje od 2009. godine.

Odjel je u tekućoj godini postupao u više od 170 predmeta koji se odnose na obrazovanje, zdravstvenu zaštitu djece, ugrožavanje i kršenje prava djeteta u tzv. visoko konfliktnim razvodima, zaštitu djece od nasilja u porodici, školi, zaštitu prava djece migranata.

Do kraja ove godine Ombudsmeni će uputiti Preporuke nadležnim organima izvršne vlasti da u narednom periodu predlože nadležnim parlamentima usvajanje zakonskih odredbi kojim će se, tamo gdje to do sada nije učinjeno, izričito zabraniti fizičko kažnjavanje djeteta u svim sredinama, uključujući i porodicu.

Pored toga, svjesni koliko su u BiH značajni centri za socijalni rad za zaštitu prava djeteta, u narednim danima nadležnim organima biće upućene i Preporuke koje se tiču stanja i problema sa kojima se susreću ove institucije.

Ombudsmeni ujedno ukazuju na činjenicu da je i UN Komitet za prava djeteta preporučio BiH da instituciji Ombudsmena osigura nezavisnost, kroz izmjene i dopune Zakona o ombudsmenu za ljudska prava BiH, kao i da se Odjelu za praćenje ostvarivanja prava djece osiguraju adekvatni kadrovski, tehnički i finansijski resursi za rad. Pored toga, preporučuju i da se osigura postupanje po preporukama Ombudsmena.

U povodu ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana djeteta Ombudsmeni će aktivno učestvovati u radu konferencije u Sarajevu, ali i mnogim drugim promotivnim aktivnostima.

I ovom prilikom Ombudsmeni poručuju da način na koji se u današnjici odnosi prema djeci utječe na način kako će se djeca u budućnosti odnositi prema drugima.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Delić na obilježavanju Dana djeteta u Centru za rani rast i razvoj, sa djecom i roditeljima

Ombudsmeni BiH čestitali Međunarodni dan djeteta, ukazali na potrebu zaštite djece i maloljetnika

Ombudsmeni BiH - Poštovati prava i slobode utvrđenih Konvencijom UN-a o pravima djeteta

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu