Ekonomija     | 19.11.2019. 12:57 |

U nastavku pojačanih inspekcijskih nadzora u FBiH utvrđen 541 prekršaj

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. novembra (FENA) - Federalna uprava za inspekcijske poslove nastavlja vršenje drugog ciklusa pojačanih inspekcijskih nadzora u 2019. godini s ciljem suzbijanja sive ekonomije u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Pojačani inspekcijski nadzori vrše se na području svih deset kantona Federacije BiH u saradnji s kantonalnim upravama za inspekcijske poslove, putem zajedničkih multidisciplinarnih timova koji kontrolišu zakonitost poslovanja privrednih subjekata u oblastima trgovine, turizma, rada, poljoprivrede, zdravstva, urbanizma i ekologije, saobraćaja, šumarstva, voda, veterinarstva, rudarstva, te termo i elektroenergetike.

Specifičnost ovih aktivnosti, između ostalog, je i da se inspekcijski nadzori vrše u neradne dane i sate, odnosno tokom vikenda i poslije redovnog radnog vremena. Fokus federalnih inspektora je, između ostalog, na provođenju Zakona o fiskalnim sistemima, Zakona o unutrašnjoj trgovini i drugih zakona koji se tiču trgovačko-ugostiteljske djelatnosti. U nadzorima učestvuju 64 federalna i 20 kantonalnih inspektora rada s područja svih kantona u FBiH, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Od 4. do 15. novembra pojačani nadzori su vršeni na području Hercegovačko-neretvanskog, Zapadno-hercegovačkog, Srednjebosanskog, Tuzlanskog, Posavskog i  Kantona 10 i tada je izvršeno 787 inspekcijskih nadzora i 22 kontrolna nadzora. Sačinjeno je 787 zapisnika, utvrđen je 541 prekršaj, što podrazumijeva izdavanje 541 prekršajnog naloga s ukupnim finansijskim efektom u iznosu  768.154 KM, utvrđen je iznos za naplatu od ukupno 90.991,54 KM na ime naknada za vode, šume, ceste i zrak, izrečene su 102 upravne mjere, od kojih se 36 odnose na mjere privremene zabrane rada. Od 280 kontrolisanih privrednih subjekata u pogledu primjene Zakona o fiskalnim sistemima, konstatovano je da jedan subjekat nadzora ne posjeduje fiskalni uređaj, a 25 subjekata nadzora nije izdavalo fiskalne račune za prodate robe i izvršene usluge.

U okviru pojačanih nadzora i kontrole visokotarifnih roba, federalni tržišni inspektor je 16. novembra izvršio kontrolu duhana koji su policijski službenici Policijske uprave Hadžići prilikom vršenja kontrole saobraćaja zatekli u prometu bez vjerodostojne dokumentacije, o čemu su odmah obavijestili Federalnu upravu za inspekcijske poslove.

Nakon izvršenog inspekcijskog nadzora, postupajući federalni tržišni inspektor je izdao rješenje o privremenom oduzimanju robe bez dokumentacije o porijeklu, a protiv odgovornih osoba bit će pokrenut prekršajni postupak u skladu s članom 62. Zakona o prekršajima FBiH.

U periodu od januara do oktobra 2019., Federalna uprava za inspekcijske poslove je u saradnji s kantonalnim upravama za inspekcijske poslove, prema dosad pribavljenim podacima, evidentirala 6.321 osobu zatečenu na radu "nacrno".

Od početka godine, u pojačanim inspekcijskim nadzorima, izvršeno je 7.225 inspekcijskih nadzora i 142 kontrolna nadzora. Utvrđeno je 4.318 prekršaja, što podrazumijeva izdavanje 4.318 prekršajnih naloga s ukupnim finansijskim efektom u iznosu od 6.053.567 KM, utvrđen je iznos za naplatu od ukupno 4.334.991,26KM na ime naknada za vode, šume, ceste i zrak.

Izrečeno je 1.265 upravnih mjera, od kojih se 243 odnose na mjere privremene zabrane rada (177 rješenja o zabrani rada fizičkoj osobi - nedostatak sanitarne knjižice, 42 rješenja o zabrani prometovanja sadnog materijala, pet rješenje o zabrani rada ugostiteljskom objektu, tri rješenja o privremenoj zabrani izvođenja građevinskih radova, jedno rješenje o zabrani prometa namirnicama, tri rješenja o zabrani rada trgovini, jedno rješenje o zabrani prometa nedeklarisane robe, tri rješenja o zabrani rada ćumurane-žežnice, jedno rješenje o zabrani rada zbog neurednog vođenja trgovačke knjige, dva rješenja o zabrani rada zbog neispunjavanja minimalno tehničkih uslova, jedno rješenje o zabrani prometovanja građevinskih proizvoda, tri rješenja o zabrani rada pilani (pečaćenje) te jedno rješenje o isključenju autobusa iz saobraćaja zbog tehničke neispravnosti.

Od 2.401 kontrolisanog privrednog subjekta u pogledu primjene Zakona o fiskalnim sistemima, konstatovano je da pet subjekata nadzora ne posjeduje fiskalni uređaj, a 314 subjekata nadzora nije izdavalo fiskalne račune za prodate robe i izvršene usluge.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove obavještavaju javnost u FBiH da će drugi ciklus pojačanih inspekcijskih nadzora trajati do kraja tekuće godine. Pozivaju sve privredne subjekte nadzora u FBiH da preispitaju svoje poslovanje i blagovremeno ga uvedu u zakonske okvire, a kako ne bi bili predmetom represivnih inspekcijskih mjera, odnosno finansijskog sankcionisanja.

Apeliraju na građane da uočene nepravilnosti prijave putem kontakata FUZIP-a: telefon za prijave 033 / 22 66 44, e-mail info@fuzip.gov.ba ili poštom na adresu Fehima ef. Čurčića br. 6. Sarajevo.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Pronađen svinjski DNA u zaleđenom junećem bureku proizvođača Krajina Klas d.o.o. Banja Luka

Iz prodaje povučena 33 komada 'milka oreo' mliječnih pločica zbog pronađenih komada plastike

Pojačani inspekcijski nadzori od sutra na području Federacije BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo