Svijet     | 19.11.2019. 10:36 |

Odgođena prva sjednica libanskog parlamenta, demonstranti blokirali zastupnike

FENA Internet

BEJRUT, 19. novembra (FENA) - Očekuje se da će sjednica libanskog parlamenta biti odgođena za utorak jer su protesti spriječili zastupnike da dođu, saopćila su dva parlamentarna izvora, čime je odgođeno prvo zasjedanje otkako su 17. oktobra izbile demonstracije protiv vladajuće elite.

Očekuje se da će odgodu službeno najaviti čelnik parlamenta Nabih Berri kasnije u utorak, prenio je Reuters.

Nekoliko dana ranije, libanski ministar odbrane izjavio je da je zemlja "u vrlo opasnoj situaciji" i ulične nemire uporedio s izbijanjem građanskog rata 1975.

Mjesec dana nakon početka masovnih demonstracija, Liban je u ozbiljnoj političkoj i ekonomskoj krizi i nema naznaka da će se čelnici dogovoriti oko nove vlade koja bi zamijenila prethodnu premijera Saada al-Haririja, koji je dao ostavku 29. oktobra.

Vršitelj dužnosti ministra odbrane Elias Bou Saab rekao je da napetosti "podsjećaju na građanski rat 1975. Situacija je vrlo opasna", istaknuo je.

Bou Saab, saveznik predsjednika Michela Aouna, smatra da građani imaju pravo na proteste, ali da vojska i snage reda ne mogu tolerisati nasilje.

Demonstrante je razbjesnio kada im je u televizijskom intervjuu poručio da mogu emigrirati ako im se ne sviđa kako se upravlja zemljom.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Hezbolah uzvratio raketnim napadom na Izrael, ubijen 25-godišnjak

Nove demonstracije farmera u Briselu

Desetine pristalica opozicije privedeni na protestima u New Delhiju

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo