Svijet     | 18.11.2019. 16:26 |

OSCE osudio napad na italijanskog novinara

FENA Internet

BEČ, 18. novembra (FENA) - Predstavnik OSCE-a za slobodu medija Harlem Désir oštro je osudio danas pucnjavu na novinara Mario De Michele koja se dogodila 14. novembra u Italiji, saopćeno je iz sjedišta OSCE-a u Beču.

Prema izvještajima, De Michelea, urednika internetske stanice za vijesti Campania Notizie, dvije nepoznate osobe izvršil su napad na novinara u gradu Gricignano d'Aversa. Srećom, novinar je pobjegao nepovrijeđen.

Vjeruje se da su napadi povezani s njegovim člancima o lokalnom općinskom vijeću, koji je raspušten nekoliko dana ranije, i aktivnostima Camorrea, organizovane mafijaške kriminalne grupe.

- Oštro osuđujem ovaj pokušaj ubistva novinara. Pozdravljam istragu koju su pokrenule italijanske vlasti i pozivam ih da pronađu odgovorne i izvedu pred lice pravde. Neprihvatljivo je da se novinar zbog svog posla mogao suočiti s takvim prijetnjama i pokušajem ubistva - rekao je Désir.

Tri dana prije ovog napada, De Michele je, kako se navodi u izvještajima, primio prijetnje od strane dvije osobe koje su ga fizički napale i udarile u njegov automobil željeznom šipkom. Dalje su ga upozorili da prestane pisati o organizovanom kriminalu. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

OSCE BiH: Nema više vremena za gubljenje u provedbi reformi

Ambasadorica Savić: Ohrabrujuće poruke za BiH iz sjedišta OSCE-a

Dosljedna upotreba obavještajnih podataka u krivičnom postupku u fokusu OSCE-ove radionice

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom