Svijet     | 18.11.2019. 15:43 |

Kuvajtski privremeni premijer odbio novi mandat

FENA Internet

KUVAJT/DUBAI, 18. novembra (FENA) - Kuvajtski  privremeni premijer šejh Jaber al-Mubarak odbio je da u ponedeljak bude ponovo imenovan za premijera ove zemlje, odbijajući ponudu vladajućeg emira nakon što je prošle sedmice podnio ostavku vlade.

Ostavka vlada uslijedila je nakon što su zakonodavci tražili izglasavanje nepovjerenja ministru unutrašnjih poslova zbog navodne zloupotrebe položaja i pošto je nastala svađa između visokih članova vladajuće porodice, uključujući ministra unutrašnjih poslova i odbrane, zbog navodnog neslaganja oko dodjele vojnih sredstava, javio je Reuters.

Kuvajtski emir šejh Sabah al-Ahmad al-Sabah ranije u ponedjeljak smijenio je svog sina, ministra odbrane šejha Nassera Sabaha al-Ahmada al-Sabaha i ministra unutrašnjih poslova, šejha Halida al-Jarrah al-Sabaha, s njihovih dužnosti u privremenoj vladi, objavila je državna novinska agencija KUNA.

Naftna politika koju provodi vrhovno naftno vijeće i vanjska politika kojom upravlja emir vjerovatno se neće promijeniti pod novom vladom. Emir, koji će ipak morati odabrati premijera, trebao bi se u ponedjeljak izjasniti.

Svađa se proteklog vikenda proširila na društvene mreže. Navodi o korupciji doveli su do javnih protesta u Kuvajtu izvan parlamenta ovog mjeseca i raširenih kritika na društvenim medijima.

Kuvajt ima najotvoreniji politički sistem u šestočlanom Vijeću za zaljevsku saradnju, s parlamentom koji je ovlašten donositi zakone i ispitivati ministre. Parlamentarni izbori zakazuju se sljedeće godine.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Izraelski premijer Netanyahu napušta bolnicu sutra

Mitsotakis: Mjere protiv navijačkog nasilja daju rezultate

Pakistanaki poslanici ponovo izabrali Shehbaza Sharfifa za premijera

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu