Svijet     | 18.11.2019. 14:43 |

Liu: SAD i Britanija da prestanu da se miješaju u unutrašnja pitanja Hong Konga

FENA Internet

LONDON, 18. novembra (FENA) - Kineski ambasador u Londonu izjavio je u ponedjeljak da bi se strane zemlje, među kojima su Sjedinjene Države i Britanija, trebale prestati miješati u unutrašnja pitanja Hong Konga, dok su demonstranti nastavili da se sukobljavaju s  policijom.

- Neke zapadne zemlje javno su podržale ekstremne nasilničke demonstrante,  dok je američki Zastupnički dom usvojio takozvani Akt o ljudskim pravima i demokratiji u Hong Kongu koji predstavlja flagrantno miješanje u unutrašnja pitanja Hong Konga, koja su i unutrašnja pitanja Kine - izjavio je novinarima ambasador Liu Xiaoming.

- Britanska vlada i komisija za međunarodne odnose Donjeg doma britanskog parlamenta objavili su izvještaje o Kini u kojima daju nedgovorne komentare o Hong Kongu. Što je najgore, određeni britanski političari čak planiraju uručiti nagradu vodećem propagandisti za nezavisnost Hong Konga - kazao je Liu, prenosi Reuters.

Honkononška policija u ponedjeljak je opkolila univerzitet, ispaljujući gumene metke i suzavac kako bi odvratila antivladine demonstrante naoružane zapaljivim bombama i spriječila ih od bjekstva, u jeku strahovanja od krvavog gušenja protesta.

Britanija je saopćila da je ozbiljno zabrinuta nasiljem u univerzitetima Hong Konga i pozvala je na siguran prolaz i medicinsku pomoć demonstrantima blokiranim u kampusima.

- Još smo ozbiljno zabrinuti situacijom u Hong Kongu i eskalacijom nasilja između demonstranata i policije. Pozivamo na mir i suzdržanost svih strana i podržavamo pravo na mirne proteste - izjavio je u ponedjeljak portparol britanskog premijera Borisa Johnsona.

- Od vitalnog je značaja da oni koji su povrijeđeni budu u stanju da prime primjereni medicinski tretman i da se obezbjedi siguran prolaz za one koji žele da napuste tu regiju - saopćio je  britanski Foreign Office.

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Xi Jinping se sastao s predstavnicima američkih poslovnih subjekata

Sunak: Britanija će učiniti sve što je potrebno da se zaštiti od kibernetskog napada

Kineski posrednik: Rusija i Ukrajina vjeruju da će se rat završiti pregovorima

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom