Ekonomija     | 18.11.2019. 14:13 |

Strategija razvoja FBiH - Definirati mjere za snažniji privredni rast (VIDEO)

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 18. novembra (FENA) - Strategija razvoja Federacije BiH 2021.-2027. izuzetno je značajan dokument koji omogućava integriranje Federacije BiH u strategiju koja treba da se radi za BiH, ali i globalnu agendu koja se odnosi na održive ciljeve razvoja u globalnim razmjerama do 2030. - istaknuto je danas u Sarajevu na radionici koju je organizirao Federalni zavod za programiranje razvoja.

Međusektorske konsultacije okupile su ključne aktere infrastrukturnog razvoja Federacije BiH, a bile su posvećene mjerama koje je potrebno poduzeti u narednom periodu, koje se odnose na infrastrukturni i prostorni razvoj koji uključuje energiju, okoliš i transport.

- Ovdje je u pitanju naš pristup kako da nađemo svoje mjesto u globalnim trendovima kako bi ljudi u BiH imali viši životni standard – izjavio je za Fenu konsultant za izradu strategije i univerzitetski profesor Anto Domazet.

Strategija se, kako je dodao, fokusira na četiri ključne oblasti, a to su ekonomija, socijalni razvoj, bolja javna uprava, te mir i sigurnost, odnosno posebno ističe oblast okoliša i infrastrukturnog razvoja.  

Kada je riječ o ekonomskom razvoju, dodao je Domazet, Federacija BiH se nalazi pred brojnim izazovima, prije svega kako iskoristiti svoje potencijale u ljudskom kapitalu, zatim u prirodnim resursima, te kako to uz dobru javnu upravu uvezati kako bi se efekti razvoja odrazili i na podizanje socijalnog standarda stanovništva, na bolji kvalitet javnih servisa, zdravstva, obrazovanja, penzija itd.

- Ono što je u ekonomskom razvoju poseban izazov za Federaciju BiH to je orijentacija na rast zasnovan na izvozu. Domaće tržište koje je malo, te tehnologije koje zahtijevaju veliko tržište impliciraju izvozni rast i on podrazumijeva izuzetan rast ljudskog kapitala, primjenu informaciono komunikacijskih tehnologija i posebno rast zasnovan na zelenoj ekonomiji koja će uvažavati principe dekarbonizacije, obnovljivosti energetskih izvora i podizanje energetske efikasnosti – kazao je Domazet.

Napomenuo je da je izvozna strategija posebno značajna za sektor proizvodnje prije svega metalske i industrije namještaja, prehrambene industrije, kao i industrije koja je radno intenzivna i koja bi trebala da podigne svoju dodanu vrijednost u sektoru odjeće, obuće i kože.

- Posebno je značajan i perspektivan sektor usluga gdje vidimo predvodnike u IKT, u turizmu i u izvozu poslovnih servisa – dodao je Domazet.

Ukoliko se sagledaju trendovi koji su prikazani u svijetu i sasluša sve ono ovo što su vizije i želje građana BiH u budućnosti, kako je kazao univerzitetski profesor Mirza Kušljugić, to dvoje se podudara.

-Dakle, građani BiH žele održivi, čišći, ekološki prihvatljiviji energetski sistem. Ne žele zagađenje zraka, neefikasne energetske kompanije i u tom kontekstu je vizija koja se sama po sebi nameće upravo ovo što je aktuelni put ka EU i možemo to nazvati energetskom tranzicijom, dekarbonizacijom, zelenim rastom, čistom energijom isl. – naveo  je Kušljugić dodajući da trenutni razvoj tehnologija i projekcije pokazuju da je to ekonomski isplativo.

Kušljugić je posebno naglasio da su potencijali BiH kada je riječ o obnovljivim izvorima energije jedni od najvećih u Evropi, uzimajući u obzir hidropotencijal koje imamo i koji je još neiskorišten, vjetropotencijal, solarni i potencijal biomase. Dodao je da BiH ima mnogo veće potencijale obnovljivih izvora energije nego fosilnih goriva.

Jedan od učesnika radionice Izet Bajrambašić je kazao da mu je posebno zanimljiv segment radionice koji tretira razvoj IKT-a uzimajući u obzir da se mnoge mjere zasnivaju na društvu znanja.  

- Federacija BiH, odnosno BiH mora raditi širokopojasne mreže, brzi internet, akademsku mrežu, priključiti se mreži razvoja i edukacije u Evropi jer samo tako možemo govoriti o pametnom razvoju i energetskog sektora i obrazovanja, zdravstva itd.  – dodao je Bajrambašić.

Pomoćnik direktora u Federalnom zavodu za programiranje razvoja i šef tima za izradu strategije razvoja FBiH Nijaz Avdukić je kazao da će nakon današnje i niz radionica održanih u proteklom periodu, te svih komentara i prijedloga koje su dobili, napraviti jedan dokument koji će biti upućen u javnu raspravu i uskoro biti prezentiran u četiri grada u FBiH.

Pogledajte http://fena.ba/video/3678

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1j5F0ABm-3mIioFOiWViK-k9HRLhsCcTi?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Trgovinski deficit FBiH u januaru 2022. godine 327.063.000 KM

Grad Zenica zbog duga za kamatu blokirao rudnik, za 15. januar zakazan štrajk

U Federaciji BiH u prošloj godini izdana 51 okolišna dozvola

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo