Svijet     | 18.11.2019. 16:47 |

Njemačka objavljuje povećanje ulaganja u vojsku uoči samita NATO-a

FENA Internet

BRUXELLES,  18. novembra (FENA) - Njemačka će povećati ulaganja u vojsku u narednoj godini kako bi se primakla ciljnoj cifri NATO-a od dva posto BDP-a, saznaje dpa.

Neposredno uoči narednog samita NATO-a, na kome će učestvovati i američki predsjednik Donald Trump, Njemaćka će izvjestiti alijansu da će uložiti 50,25 milijardi eura za vojne troškove u 2020. godini, saopćili su izvori u Bruxellesu.

Procjenjuje se da ta cifra iznosi oko 1,42 posto njemačkog bruto društvenog proizvoda. Ciljna cifra za članice NATO-a je kvota od dva posto. Posljednja procjena njemačkih ulaganja u vojsku iznosila je 1,36 posto.

Na prošlogodišnjem samitu NATO-a Trump nije odbacio povlačenje Sjedinjenih Država iz NATO-a ukoliko savezničke zemlje odmah ne ulože dva posto svog BDP-a u vojsku.

On se dugo žalio na npravednu diobu finansijskog bremena i posebno je kritikovao Njemačku zbog njenog komparativno niskog ulaganja u vojsku.

U sjedištu NATO-a u Bruxellesu nadaju se da će nova povećanja ulaganja u vojsku zemalja kao što je Njemačka pomoći u ublažavanju spora.

NATO je stoga pozvao sve saveznike da predstave svoje prognoze vojnih ulaganja prije sastanka šefova država i vlada savezničkih zemalja u Londonu u decembru. O novim brojkama  prvi put će se raspravljati na sastanku ministara vanjskih poslova u srijedu.

Njemačka cifra od 50,25 milijardi ulaganja u vojsku predstavlja povećanje od oko 6,2 posto u odnosu na 47,32 milijarde eura iz ove godine.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Helez i vojni ataše Njemačke u BiH potpisali Tehničke sporazume

U Bavarskoj uhapšena dva ruska špijuna

Regionalni čelnik AfD-a na suđenju u Njemačkoj zbog korištenja nacističke parole

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'