Svijet     | 18.11.2019. 12:56 |

Kina kritikovala New York Times zbog izvještaja o logorima za muslimane

FENA Internet

NEW YORK, 18. novembra (FENA) - Kinesko ministarstvo vanjskih poslova kritikovalo je u ponedjeljak New York Times zbog objavljivanja dokumenata koji prikazuju interno djelovanje pekinške kampanje za privođenje više od milion muslimana u kampovima za preodgoj.

Glasnogovornik Geng Shuang optužio je New York Times  da ignoriše istinske razloge i uspjeh onoga što Kina naziva kampanjom za okončanje siromaštva, separatizma i vjerskog ekstremizma. Rekao je da činjenica da u Xinjiangu nije došlo ni do jednog terorističkog napada u tri godine, otprilike otkako postoje kampovi, pokazuje ispravnost politike.

Geng je novinarima rekao na dnevnom brifingu da je članak u New York Timesu sastavljen iz više "nespretnih zakrpa" raznih izvještaja, a zasnovan na "odabranom tumačenju" dokumenata.

Geng je rekao da će Kina nastaviti "raditi dobar posao" u provođenju politika u Xinjiangu čiji je cilj širenje razvoja i prosperiteta, prenio je Associated Press.

- Kontinuirani prosperitet, stabilnost, etničko jedinstvo i društvena harmonija u Xinjiangu najsnažnija su sredstva za odbacivanje navoda određenih medija i pojedinaca - rekao je on.

Geng nije doveo u pitanje validnost dokumenata, koji između ostalog navode ključnu ulogu predsjednika i čelnika Komunističke partije Xi Jinpinga u oštrim akcijama u Xinjiangu.

Xi je citiran da upozorava da samo ekonomski razvoj neće ugasiti zahtjeve za nezavisnošću među Xinjiangovim Ujgurima i ostalim muslimanskim grupama, koje se jezički, kulturološki i religijski razlikuju od većinskog kineskog naroda Han i čine oko polovine ogromnog stanovništva regije, koja broji 25 miliona stanovnika, a izuzetno je bogata resursima.

Xi također navodi da podržava snažniju indoktrinacijsku kampanju muslimana, a smatra se da predsjednik vodi širenje mreže logora.

- Mora da postoji efikasan preodgoj i transformacija kriminalaca. Čak i nakon oslobađanja ljudi iz kampova, njihovo obrazovanje i transformacija se moraju nastaviti - rekao je on zvaničnicima u većinski ujgurskom jugu Xinjianga tokom putovanja 2014. godine.

Kina je prvo negirala postojanje logora, a zatim ih opisala kao centre za deradikalizaciju čiji je cilj pružanje karijerne preobuke kako bi se podigao životni standard i muslimani učinili manje podložnim vjerskom ekstremizmu i separatizmu.

Oni oslobođeni iz logora opisuju ih kao zatvore u kojima su uslovi teški, a kazne stroge. Kažu da su prisiljeni odustati od islama i ujgurske kulture jer im se govori da su ti aspekti njihovog života zaostali i moraju se zaklinjati na odanost Xiju i Komunističkoj partiji u onome što neki nazivaju kampanjom kulturnog genocida.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Blinken izrazio zabrinutost kineskom podrškom ruskoj vojsci

Kina upozorila SAD da ne gaze njene 'crvene linije'

Njemačka uhapsila trojicu osumnjičenih za špijunažu s kineskom tajnom službom

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu