Bosna i Hercegovina     | 18.11.2019. 12:34 |

SDA - Presudom Haškog tribunala utvrđeno da je tzv. 'Herceg Bosna' bila UZP

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. novembra (FENA) - Stranka demokratske akcije (SDA) podsjeća da je danas godišnjica pada Vukovara, jednog od simbola strašnih zločina počinjenih tokom velikosrpske agresije na prostoru bivše Jugoslavije.

- Kao što je potrebno iskazati pijetet prema žrtvama zločina JNA u Vukovaru, potrebno je pokazati pijetet i prema žrtvama zločina tzv. 'Herceg-Bosne'. Umjesto toga zvaničnici HDZ-a BiH izabrali su da slave ratne zločince i vrijeđaju njihove žrtve - saopćeno je iz SDA.

Kako se u reagiranju tim povodom navodi, obilježavanje godišnjice tzv. 'Herceg-Bosne' predstavlja najgrublje vrijeđanje porodica ubijenih, žrtava silovanja, logora, tortura i drugih zločina koje su provodile vlasti te paradržavne zajednice.

Iz SDA podsjećaju da je pravosnažnom presudom Haškog tribunala utvrđeno da je tzv. 'Herceg-Bosna' bila udruženi zločinački poduhvat (UZP), koji je imao za cilj stvaranje etnički čistog hrvatskog entiteta i njegovo ujedinjenje sa Hrvatskom.

- Zvaničan stav Evropske unije i UN-a jeste da se presude Haškog tribunala moraju poštovati i svako suprotno postupanje je kršenje temeljnih civilizacijskih načela i vladavine prava. Temeljna civilizacijska načela podrazumijevaju slavljenje pobjeda nad zločinačkim tvorevinama, pogotovo nad onima čiji su zločini presuđeni pred međunarodnim tribunalima. Zato bi opravdano i potrebno bilo obilježavati ne dan osnivanja, nego dan gašenja paradržavnih tvorevina - navodi se u saopćenju.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost SDA

Izetbegović traži od institucija BiH i EUFOR-a da spriječi masovna okupljanja u Srebrenici

SDA: Vučić ponovo negirao genocid u Srebrenici

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu