Ekonomija     | 18.11.2019. 11:13 |

Vlada ZDK sa 135.000 KM dodatno podržala uspješne borce u biznisu

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 18. novembra (FENA) - Ministarstvo za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona potpisalo je danas 100 ugovora za poticaj samozapošljavanja pripadnika branilačke populacije u okviru programa "Biznis plus", koji je bio namijenjen pripadnicima te kategorije koji su pokazali uspjeh u poslovanju.

-Ovo je nastavak programa samozapošljavanja iz prethodne godine. Svi koji su bili uspješni, koji su otvorili svoj biznis i nastavili ga ove godine, dobit će našu simboličnu pomoć za zapošljavanje svog člana porodice - istakao je resorni ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković.

Navodi kako po Zakonu o dopunskim pravima boraca Federacije Bosne i Hercegovine, živi članovi boračke populacije nemaju prednost pri zapošljavanju pa se ovim programom želi pomoći njihovom zapošljavanju. Na javni poziv za ostvarivanje poticaja stiglo je oko 150 prijava, ali, ističe, odlučili su se podržati 100 najuspješnijih boraca-privrednika.

Oni će dobiti poticaj u iznosu od 1.000 do 5.000 KM, a Vlada ZDK je za ovih 100 ugovora ukupno izdvojila oko 135.000 KM.

-Nismo potrošili sva planirana sredstva za samozapošljavanje pa smo prije nekoliko dana raspisali novi javni poziv za zapošljavanje i samozapošljavnje boračke populacije. Pozivamo sve nezaposlene borce da se jave na konkurs - kaže Čolaković.

U toku je i javni poziv za dodjelu sredstava za zapošljavanje djece šehida i poginulih boraca, za što su, napominje, Vlada ZDK i Federalni zavod za zapošljavanje namijenili ukupno 200.000 KM.

Premijer ZDK-a Mirza Ganić ističe da su nedavno potpisali i 100 ugovora za osnivanje prvog biznisa, ali vrlo važnim smatra i program “Biznis plus”, kojim pokazuju da prate i podržavaju uspješne.

-Današnjim potpisivanjem ugovora svjedočimo da su ti ljudi, koji su prošle godine potpisali ugovore i otvorili obrte, opstali. Mi im, evo, sada opet dajemo podršku - istakao je premijer Ganić, navodeći da će realizacijom Programa zapošljavanja djece poginulih boraca i šehida dodatno smanjiti nezaposlenost i kod te populacije.

Planom budžeta za 2020. godine, zbog usvojenog novog zakona o pravima boraca u Federaciji Bosne i Hercegovine, budžet za borce u ZDK bit će uvećan za četiri do pet miliona KM.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Trgovinski deficit FBiH u januaru 2022. godine 327.063.000 KM

Grad Zenica zbog duga za kamatu blokirao rudnik, za 15. januar zakazan štrajk

U Federaciji BiH u prošloj godini izdana 51 okolišna dozvola

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana