Svijet     | 16.11.2019. 19:42 |

Desetine uhapšenih u Parizu na protestima 'Žutih prsluka'

FENA Internet

PARIZ, 16. novembra (FENA) - Francuska policija uhapsila je u subotu više desetina učesnika protesta u Parizu nakon što su izbili žestoki sukobi tokom demonstracija kojima je obilježena prva godišnjica pokreta "Žuti prsluci" oformljenog zbog nezadovoljstva politikom francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Ovog vikenda članovi tog pokreta organizirali su demonstracije širom zemlje u pokušaju dokazivanja da je pokret još živ te da predstavlja snagu koju treba uzeti u obzir, godinu dana nakon prvih demonstracija održanih 17. novembra 2018. godine.

Broj učesnika protesta i nivo nasilja se smanjio posljednjih mjeseci, a demostracije su započele zbog politike predsjednika Macrona za kojeg su tvrdili da nije u stanju odgovoriti na potrebe običnih građana.

Današnji protesti koje su učesnici nazvali "Akt 53" obilježili su ozbiljni sukobi između snaga sigurnosti i učesnika protesta u centru Pariza.

Napetosti su bile najizraženije na trgu Place d'Italie, gdje je policija bacila suzavac i upotrijebila vodeni top nakon što je na njih bačeno kamenje, zapaljene kante za smeće i automobili, javio je danas AFP.

Glavni trgovački centar u tom području je zatvoren nakon što su na njega iz susjednog hotelskog kompleksa desetine prosvjednika bacali kamenje. Policajci su uhapsili ukupno 105 demonstranata u cijelom Parizu, potvrdili su policijski dužnosnici.

Članovi pokreta "Žuti prsluci" okupili su se u subotu, što je tradicionalno dan kada organiziraju proteste već godinu dana, a najavili su i okupljanje za nedjelju kada će obilježiti godišnjicu prvih demonstracija kako bi podsjetili Macrona da nisu nestali sa scene.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Francuska spremna da nastavi s finansijskom pomoći za UNRWA

Francuska se zalaže za veće ograničavanje uvoza prehrambenih proizvoda iz Ukrajine

Nove demonstracije farmera u Briselu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom