Bosna i Hercegovina     | 16.11.2019. 14:05 |

Edukacijom srednjoškolaca doprinijeti prevenciji karcinoma dojke

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 16. novembra (FENA) - Porast broja oboljelih od karcinoma, uslovi života i stres kao faktori rizika za nastanak bolesti, zabrinjavajući je trend koji je prisutan i na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde.

To je ponukalo Udruženje oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja “Biser” da u saradnji s ljekarima i ove godine realizuje projekt edukacije u goraždanskim srednjim školama.

Prvo u nizu predavanja održano je za učenice i profesorice u Srednjoj tehničkoj školi “Hasib Hadžović”.

- Ovo je značajan način edukacije jer to je populacija gdje mladi ljudi već sazrijevaju i gdje možemo uticati kako na njihove navike tako i oni na svoje starije ukućane. Time se i prevencija podiže na viši nivo, smanjuje rizik od obolijevanja i u konačnici dovodi do ranog otkrivanja karcinoma dojke, a samim tim i smanjenja smrtnosti - ističe edukatorica dr. Emina Adžem.

Naglašava da nažalost i u ovom dijelu BiH raste broj oboljelih od karcinoma.

- Sve je veći broj oboljelih od karcinoma dojke, starosna dob se smanjuje i obolijevaju čak i djevojke. Prema statistici iz Kantonalne bolnice sve je veći broj pacijentica koje se javljaju na ultrazvučne ili kasnije i na mamografske preglede, tako da nam je jako drago što ovakve i slične edukacije daju rezultate i predstavljaju veliki podsticaj da još više radimo na podizanju svijesti o važnosti prevencije - istakla je dr. Adžem.  

Predsjednica udruženja “Biser” Mersiha Pecikoza naglašava da se putem ovih predavanja nastoji podići svijest o važnosti samopregleda. Također, naglašava da o potrebi preventivnih pregleda svjedoče i podaci Kantonalne bolnice Goražde o broju obavljenih mamografskih pregleda i otkrivenih oboljenja u posljednjih 12 godina.

- Kada su oni počeli u ovoj ustanovi 2007. godine od 24 mamografije otkrivena su četiri karcinoma, već naredne godine obavljeno je 188 pregleda i otkriveno 14. Svake naredne godine u prosjeku je otkriveno po četiri-pet karcinoma, 2015. bilo ih je devet. Zabrinjavajuće je da je tokom prošle godine registrovano 12 novootkrivenih, do danas u 2019. otkriveno je pet s tim da se za još deset žena čekaju rezultati dodatnih pretraga - precizirala je Pecikoza.

Najavila je da će nakon učeničke populacije, Udruženje “Biser” nastojati slične edukacije provesti i sa ženama uposlenim u većim kompanijama na području BPK Goražde.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Edukacija policijskih službenika o nasilju u obitelji

Razvojna banka FBiH otvara poslovnicu u Goraždu

CIK- Završena edukacija o elektronskim prijavama i započet proces javnih nabavki za Lokalne izbore

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!