Regija     | 15.11.2019. 20:31 |

U Hrvatskoj otvorena prva Banka humanog mlijeka

FENA Cvita Kusić

ZAGREB, 15. studenoga (FENA) - Prva Banka humanog mlijeka otvorena je u petak u Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj, s namjerom da se prijevremeno rođenoj i teško bolesnoj djeci, kojima nije dostupno majčino mlijeko, osigura humano mlijeko donirano od drugih žena dojilja.

 U Hrvatskoj se godišnje prijevremeno rodi oko 2000 djece, a njih oko 400 treba intenzivnu zdravstvenu skrb kako bi preživjelo. Dokazane su dobrobiti majčinog mlijeka za prehranu dojenčadi zbog jedinstvenih nutritivnih i imunosnih svojstava pa će se mlijekom iz te banke najosjetljivijoj skupini djece pružiti najbolja skrb i utjecati na njihovo bolje preživljavanje i vrstu i težinu komplikacija, istaknuli su stručnjaci na otvaranju Banke. 

 Procjenjuje se da za prehranu najugroženije novorođenčadi, a to su ona težine manje od 1500 grama, na razini cijele Hrvatske treba prikupiti oko 100.000 litara mlijeka, pa je cilj s vremenom zadovoljiti potrebe na razini cijele zemlje, prenosi Hina.

 Prije uporabe donirano mlijeko će proći sve potrebne sigurnosne provjere zdravstvene ispravnosti, kao i darivateljice koje će biti testirane na prenosive bolesti i uzročnike drugih bolesti. Zasad će se prihvaćati mlijeko majki čija djeca nisu starija od godine dana, a sve potencijalne darivateljice mogu se i same javiti u Banku humanog mlijeka.

 U Europi danas djeluje 239 banaka humanog mliijeka, a u hrvatskom okruženju najviše, 37 ih ima u Italiji, osam ih je u Mađarskoj te tri u Srbiji. U Sloveniji se trenutno radi na otvaranju takve banke. 

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Nepalci pretekli radnike iz BiH u Hrvatskoj, a Indijci nadmašili Srbijance

Milanović: Na izborima ću sudjelovati kao kandidat za premijera i pobijediti

Tri godine uzimala mirovinu preminule osobe

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti