Regija     | 15.11.2019. 17:17 |

Smanjena kazna vozačici koja je pijana usmrtila studenticu iz Čapljine

FENA Cvita Kusić

ZAGREB, 15. studenoga (FENA) - Vrhovni sud smanjio je s deset na sedam godina zatvorsku kaznu bivšoj djelatnici Hrvatskih autocesta (HAC) Ivani Teni Gotovac Soldić koja je u listopadu 2018. u Splitu pod utjecajem alkohola automobilom prošla kroz crveno na semaforu i usmrtila studenticu Mariju Ćorić iz Čapljine.

 Prvostupanjskom presudom splitskog Županijskog suda optuženica je proglašena krivom za nesreću i osuđena na 10 godina zatvora te je istovremeno oslobođena optužbe za nepružanje pomoći.

 Vrhovni sud je objavio na svojim internetskim stranicama, navodeći samo inicijale optuženice, da je djelomično prihvatio njezinu žalbu i to samo u odluci o kazni, dok je žalba državnog odvjetnika u odnosu na oslobađajući dio prvostupanjske presude odbijena, prenosi Hina.

 Kod izbora vrste i mjere kazne, Vrhovni je sud prihvatio utvrđene otegotne okolnosti na strani optuženice kao što su višekratna prekršajna osuđivanost zbog prekršaja u prometu, vožnja pod mjerom zabrane upravljanja, vožnja pod utjecajem alkohola, ali i to što se nije zaustavila iako je na semaforu bilo crveno svjetlo zbog čega je automobilom naletjela na pješakinju koja je cestu prelazila na obilježenom pješačkom prijelazu.

 Vrhovni sud smatra, međutim, da su podcijenjene olakotne okolnosti, osobito okolnost da je optuženica djelo priznala i time doprinijela učinkovitosti kaznenog postupka te da nije osuđivana za kaznena djela. Zato sud smatra da će sedmogodišnja kazna ispuniti svrhu kažnjavanja.

 Prema sada pravomoćnoj presudi optuženici je izrečena i sigurnosna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima svih kategorija doživotno.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Hvar: U noći Velikog četvrtka počinje procesija Za križen

'Zapaljiva' konobarica iz karlovačkog 'Monaca' ispitana pa puštena

Od početka godine u Hrvatskoj uhićeno 592 krijumčara migranata- ministar

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo