Bosna i Hercegovina     | 15.11.2019. 13:30 |

Pravo na suđenje u razumnom roku ključni element svakog pravnog poretka

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 15. novembra (FENA) - Pravo na suđenje u razumnom roku je ključni element svakog pravnog poretka, jer bez toga nema praktičnog i djelotvornog prava, rečeno je danas na konferenciji "Pravo na suđenje u razumnom roku" koju su danas i jučer na Jahorini organizirali Ustavni sud u Bosni i Hercegovini i Centar AIRE (Centar za savjetovanje o individualnim pravima u Evropi).

Potpredsjednik Vrhovnog suda Ujedinjenog Kraljevstva Robert Reed kazao je da su na dvodnevnom forumu razgovarali o stvarima od zajedničkog interesa, uključujući i transparentnost sudskih postupaka.

Dodao je da je osiguravanje transparentnosti postupka jedan od najjačih sigurnosnih ventila nezavisnosti sudskog sistema koji pomaže da se održi legitimnost demokratskih institucija.

U tom smislu su, dodao je, poduzeli mnoge korake kako bi poboljšali pristup javnosti sudskim postupcima.

- Samo demokratski odnos između građana i institucija može biti garant vladavine zakona i nepristranosti sudstva - kazao je Reed.

Predsjednik Ustavnog suda BiH Zlatko Knežević istakao je da su takvi sastanci vrlo bitni, jer razgovaraju isključivo o sudskom sistemu.

- Kada govorimo o pravu na suđenje u razumnom roku, BiH je u 'sredini', ali to ne znači da je dobro - naglasio je Knežević.  

Pojasnio je da najveći problem predstavlja drugostepeni postupak, koji treba biti najbrži, a koji već godinama ne rješava žalbe.

Knežević je zaključio da uloga Ustavnog suda BiH nije da reagira zbog suđenja u nerazumnom roku, jer građani BiH imaju to pravo u svakom momentu.

Menadžerka Programa za zapadni Balkan AIRE centra Biljana Braitwaite smatra da je suđenje u razumom roku u velikom interesu građana koji traže blagovremenu zaštitu svojih prava.

- Odugovlačenja mogu dovesti  do nepopravljivih posljedica, BiH trenutno po odlukama Ustavnog suda plaća velike odštete - istakla je Braitwaite te dodala da taj problem ne mogu riješiti sami sudovi.

Pravo na suđenje razumnom roku, standardi Evropskog suda za ljudska prava, građanski i krivičnopravni aspekti suđenja s posebnim osvrtom na praksu sudovau BiH, samo su neke od tema o kojima je više od 70 učesnika foruma razgovalao u protekla dva dana.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić sudjelovao na prvom Mostar Security Forumu

Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer

U Sarajevu Forum o analizi trendova prijetnji i rizika od oružja za masovno uništenje

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel