Bosna i Hercegovina     | 15.11.2019. 14:57 |

Klanjana dženaza žrtvama ekshumiranim iz masovne grobnice Lokvice-Igman (VIDEO)

FENA Vanja Tolj

SARAJEVO, 15. novembra (FENA) - Kolektivna dženaza za 12 identifikovanih žrtava ekshumiranih početkom juna ove godine iz masovne grobnice Lokvice-Igman, klanjana je danas na lokalnom mezarju Donji Hadžići.

Radi se o civilima koje je u ljeto 1992. godine strijeljala vojska RS-a na Igmanu prilikom pokušaja da pobjegnu na slobodnu teritoriju. O svireposti i brutalnosti njihove likvidacije govore ruke vezane u žicu i noge povezane kaiševima.

Načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović proglasio je 15. novembar Danom žalosti na području te općine.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, koji je prisustvovao dženazi, naglasio je da je ovaj dan prije svega bitan za porodice ubijenih Bošnjaka koje su poslije 27 godina traganja konačno pronašle ostatke svojih najdražih u jednoj od više od 700 masovnih grobnica u BiH. 

- To je možda i najbolji odgovor na konstatacije iz Evrope da je BiH tempirana bomba. BiH je u stvari masovna grobnica za desetine hiljada Bošnjaka muslimana koji su ubijeni samo zbog toga što su imali drugu vjeru ili imena u odnosu na zločince. Ključna poruka je da se mora doći do pravde i priznati istina ko je napravio zločine u BiH, a da počinioci moraju prihvatiti odgovornost i za to moraju biti kažnjeni da bi se snažnije moglo ući u procese pomirenja i oprosta - izjavio je Zvizdić. 

Naglašava da do zaborava ne može doći jer bi u tom slučaju Bošnjaci izgubili dostojanstvo i našli se na putu gubljenja identiteta.

- Ne smije doći do zaborava ne zbog osvete već iz razloga da se to više nikada ne ponovi. Svi mi u BiH koji volimo ovu zemlju odbijamo geslo fašizma i rasizma koje se pokušava promovirati. Živjeli smo 600 godina zajedno i nastavit ćemo ali samo s onima koji su ljudi i poštuju moralna načela - dodao je.

Dženaza je klanjana Almiru (Mustafa) Nuhanoviću, Šefiku (Avdo) Nuhanoviću, Hasanu (Alija) Nuhanoviću, Selveru (Mušan) Piknjaču, Fahriji (Ahmed) Hrnjiću, Ahmedu (Hamid) Lokvančiću, Salki (Adema) Beganoviću, Zahiru (Džemail) Karavdiću, Hamdi (Hamid) Hasanoviću, Mirsadu (Derviš) Veljkoviću, Emiru (Redžo) Bašiću i Sejfudinu (Nazif) Kadriću.

Još se traga za 74 Bošnjaka iz Hadžića, starosti od 19 do 70 godina, koji se vode kao nestali.

Direktor Instituta za nestale u BiH Marko Jurišić apeluje na sve kojima su poznate lokcije masovnih grobnica da olakšaju savjest i pomognu porodicama u pronalasku svojih najmilijih.

- Pomozimo jedni drugima i prestanimo se dijeliti po bilo kojim osnovama. Sve žrtve su jednake, otkrijmo lokacije grobnica kako bismo pronašli 7210 nestalih osoba - rekao je Jurušić. 

Dženazu je predvodio zamjenik reisu-l-uleme Husein ef. Smajić.

Pogledajte http://fena.ba/video/3667/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/13XmNmsbBmIBwFRsbKad2tIkdH9eTT_U8?usp=sharing

 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

U Stocu u ponedjeljak Dan žalosti

OHR - Potrebne su sveobuhvatne mjere za iskorjenjivanje rodno zasnovanog nasilja u BiH

Dan žalosti nakon trostrukog ubistva u Gradačcu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo