Ekonomija     | 15.11.2019. 09:01 |

Kudlow: Kina i SAD se približavaju trgovinskom sporazumu

FENA Internet

WASHINGTON, 15. studenog (FENA)  - SAD i Kina sve su bliže trgovinskom sporazumu, rekao je u četvrtak savjetnik Bijele kuće za gospodarstvo Larry Kudlow, istaknuvši kako su održani veoma konstruktivni razgovori s Pekingom o dovršetku 16 mjeseci dugog trgovinskog rata.

Larry Kudlow kazao je da pregovarači dviju najvećih svjetskih ekonomija komuniciraju telefonskim putem, a nije otkrio u kojem vremenskom okviru bi se mogao postići dogovor.

"Približavamo se" dogovoru, rekao je u Washingtonu na događaju organizacije Council on Foreign Relations, dodavši kako je atmosfera dobra, "što nije uvijek bio slučaj".

SAD i Kina proteklih godina vode carinski rat koji je uzdrmao financijska tržišta i zaprijetio da će usporiti rast svjetske ekonomije na najnižu razinu od krize iz 2007. i 2008. godine.

Tržišta s nestrpljenjem čekaju sporazum kojim će se stati na kraj neizvjesnosti koja je usporila investicije diljem svijeta.

Već se činilo da će se dogovor postići u svibnju, no to je propalo nakon što su američki pregovarači objavili da su Kinezi odustali od nacrta sporazuma.

Kudlowova izjava mogla bi smiriti zabrinutost tržišta koja se ponovno pojačala ovaj tjedan nakon izvještaja o navodnom zastoju u pregovorima.

Nisu pomogle ni najave američkog predsjednika Donalda Trumpa u utorak da bi mogao uvesti nove carine ako se ne postigne dogovor.

Kudlow je u Washingtonu izrazio optimizam i istaknuo da je stvorena mogućnost da se dogovor može postići i bez susreta Trumpa i kineskog predsjednika Xija Jinpinga.

Trump se nadao da će "prva faza" dogovora s Kinom biti zaključena na marginama na sastanku na vrhu Azijsko-pacifičke ekonomske suradnje koji se ovaj mjesec trebao održati u Čileu, no Santiago je povukao svoje domaćinstvo.

Kudlow je otkrio da se Bijela kuća i dalje nada dogovoru u tom razdoblju. Našalio se da želi da se sporazum potpiše u njegovom uredu, na drugom katu Bijele kuće.

- Ne volim putovati - poručio je.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Trgovinski deficit FBiH u januaru 2022. godine 327.063.000 KM

Grad Zenica zbog duga za kamatu blokirao rudnik, za 15. januar zakazan štrajk

U Federaciji BiH u prošloj godini izdana 51 okolišna dozvola

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo