Svijet     | 14.11.2019. 16:43 |

Erdogan: Turska neće odustati od ruskog S-400

FENA Internet

ANKARA, 14. novembra (FENA) - Turska je voljna da nabavi američki sistem protivzračne odbrane Patriot, ali neće pristati da se liši ruskog sistema S-400 koji je već kupila, izjavio je u četvrtak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Obraćajući se novinarima, u avionu na putu iz Washingtona nakon sastanka s Donaldom Trumpom, Erdogan je izjavio da je američki predsjednik angažovan u "iskrenim naporima" na rješavanju spora između dvije NATO saveznice.

Turska je primila isporuku ruskog sistema S-400 u ovoj godini, odbacujući upozorenja iz Sjedinjenih Država da bi to moglo predstavljati prijetnju sigurnosti NATO-a.

Kao rezultat tog sporenja, Washington je suspendovao tursko učešće u multinacionalnom programu borbenih aviona F-35.

- Poručili smo im da također možemo i nabaviti Patriote. Smatramo prijedlog kompletnog uklanjanja S-400 (iz Turske) mješanjem u naša suverena prava. Ne dolazi u obzir da ostanemo bez S-400 i okrenemo se Patriotima - navodi agencija Anadolija Erdoganove riječi.

- Želim i da Amerika i Rusija budu moji prijatelji. Svi naši napori usmjereni su u tom pravcu - kazao je Erdogan.

Spor oko konkurentskih sistema protivzračne odbrane jedan je aspekt napetosti između dviju zemalja. Turska se također našla na udaru kritika u Washingtonu zbog ofanzive u Siriji prošlog mjeseca i zbog protjerivanja snaga sirijskih Kurda koje su se borile na američkoj strani protiv tzv. Islamske države.

Turska je, u međuvremenu, bjesna zbog američke podrške kurdskim snagama koje smatra prijetnjom i zbog odbijanja Washingtona da izruči imama Fetullaha Gulena koga Ankara optužuje da je organizirao neuspjeli puč protiv Erdogana 2016. godine. 

Erdogan je također izjavio novinarima da je vratio pismo koje mu je poslao Trump 9. oktobra, tražeći od turskog čelnika suzdržanost u planovima ofanzive u Siriji. Trump je tada napisao: "Ne razmeći se. Ne budi lud!".

Opoizicione stranke osudile su pismo kao uvredu za Tursku, pozivajući Erdogana da ga vrati Trumpu.

Erdogan je kazao da Trump nije reagovao kada mu je vratio to pismo, prenosi AP.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Erdogan: Podizanje svijesti o izraelskim varvarstvima jedna od glavnih dužnosti Turske

Novogodišnja poruka Erdogana: Zaustavite ubijanje bespomoćnih žena i djece u Gazi

Erdogan: O ratifikaciji švedskog članstva u NATO-u odlučit će turski parlament

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo