Bosna i Hercegovina     | 14.11.2019. 15:30 |

Vlada RS poziva Federalnu vladu na preispitivanje zakona o UIO, odbrani, VTSV...

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 14.novembra (FENA) - Vlada Republike Srpske (RS) izražava spremnost da s Federacijom BiH odmah otpočne pregovore s ciljem usaglašavanja usvajanja zakona o Ustavnom sudu BiH, ali i preispitivanja datih saglasnosti na Zakon o odbrani BiH, Zakon o indirektnom oporezivanju BiH, Zakona o visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH.

To je jedan od zaključaka koje je danas usvojila Vlada RS-a, nakon što se upoznala s „Informacijom o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava RS, koju je Narodna skupština RS usvojila 12.novembra.

Vlada RS smatra da treba izvršiti analizu Zakona o postupku indirektnog oporezivanja i raspodjele finansijskih sredstava.   

Iz Vlade RS-a je je saopćeno kako smatra da je od posebnog značaja za taj bh. entitet iniciranje reforme institucija pravosuđa na nivou BiH. 

Također, Vlada RS inicirala i potrebu da se odmah pristupi izradi, kako se navodi, zakona o rehabilitaciji svih nezakonito smijenjenih lica iz RS, a koji su smijenjeni odlukama visokih predstavnika, kao i da se sagleda mogućnosti izmjene Krivičnog zakona RS u smislu sankcionisanja postupanja suprotno stavovima Narodne skupštine, kao ugrožavanje suvereniteta i ustavnog poretka RS.

Zaključke usvojene na posebnoj sjednici entitetskog parlamenta odbacili su bošnjački i međunarodni zvaničnici u BiH.

Na sjednici u Banjoj Luci Vlada je utvrdila Nacrt zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Sutra u Sarajevu sjednica Vlade FBiH

Rusija traži novu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a o NATO-ovom bombardiranju SR Jugoslavije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo