Bosna i Hercegovina     | 14.11.2019. 13:47 |

Reduciranje 10 posto težine korak ka zdravijem životu i izbjegavanju dijabetesa

FENA Saopćenje

ZENICA, 14. novembra (FENA) - Savez udruženja oboljelih od dijabetesa i Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) danas su u jedanaest općina Zeničko-dobojskog kantona obilježili 14. novembar, Svjetski dan borbe protiv dijabetesa. 

- Centralni skup je ove godine u Kaknju, lani je to bio Vareš. Cilj ovakvih kampanja i aktivnosti je pravovremena, kontinuirana kontrola, rano otkrivanje šećerne bolesti da bi se spriječila i preduprijedila pojava komplikacija. Naš cilj je utvrđivanja stanja pred-dijabetesa, to je stanje koje predhodi stanju šećerne bolesti, a koje može trajati i  deset do petnaest godina, prije nego se uspostavi potpuna dijagnoza šećerne bolesti - kazala je Elma Kuduzović, rukovoditeljica Odjeljenja za promociju zdravlja u INZ.

Ona ističe da je stanje "pred-dijabetesa" otkriveno kod 25 posto pretile djece, odnosno 21 posto pretilih adolescenata, a svemu tome doprinose generacije i generacije koje vrijeme provode "za računarima i telefonima", uz sjedilački način života i industrijski princip prehrane, bez minimuma fizičke aktivnosti.

- Naš fokus je aktivacija fizičke aktivnosti. Redukcija samo deset posto tjelesne mase dovodi do regulisanja šećerne bolesti i sprečavanja komplikacija - istakla je Kuduzović.    

Jedan od osnovnih ciljeva aktivnosti INZ-a je kontinuirana i efikasna edukacija građana. Zbog toga danas je sa Kakanjcima, a kasnije i Zeničanima, razgovarala i savjete dijelila Maja Trifković, nutricionistica INZ-a. 

- Naglasak je na pravilnoj prehrani, uranoteženoj prehrani, te fizičkoj aktivnosti. Sve to utiče na preveniranje komplikacija, a time i dobijaju ogromni zdravstveni benifiti - istakla je Trifković.

Drugu godinu zaredom slogan i moto pod kojim se obilježava 14. novembar, Svjetski dan borbe proitiv dijabetesa je "Zaštititimo porodicu", a isti slogan će ostati i 2020. i 2021., čime se pokazuje da drugi naziv za dijabetes "tihi ubica" nije slučajan. 

Predsjednik Saveza udruženja oboljelih od dijabetesa u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK) Ibrahim Delibašić rekao je  da očekuju da se tokom 2020. uspostavi registar oboljelih od dijabetesa u ZDK. Naveo je da, prema procjenama Internacionalne dijabetes fondacije, otprilike 10 posto populacije na nekom području ima neki oblik šećerne bolesti, sa tendencijom rasta, što bi značilo da u ZDK dijabetes ima oko 30.000 osoba. Naglasio je da se dijabetes najbolje kontrolira prevencijom. Mi insistiramo na animiranju cijelog društva, jer je dijabetes javno-zdravstveni problem, istakao je Delibašić.

Mirnes Burkić, savjetnik premijera ZDK, istakao je na skupu u Kaknju da Vlada ovog kantona kontinuirano čini napore i pomaže udruženja i pojedince oboljele od dijabetesa.

- Na nivou ZDK u saradnji sa Zavodom zdravstvenog osiguranja (ZZO ZDK) i resornim Ministarstvom zdravstva osigurane su "trakice" za mjerenje šećera, a u saradnji sa udruženjima nastojimo da poboljšamo rad samih udruženja, a time i postignemo kvalitet za njihovu populaciju oboljelih. Vlada je u ovim udruženjima prepoznala partnera sa kojima želimo raditi na unaprijeđenju stanja i potreba ove populacije - naveo je Burkić, saopćeno je iz INZ-a.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Zdrava prehrana može spriječiti više od 75 posto slučajeva dijabetesa tipa 2

UN-ov Dan zemljišta - Centimetar tla koji se stvara hiljadu godina, ljudi zagade za nekoliko minuta

Svjetski dan dijabetesa - Ministarstvo zdravstva KS podržalo dva projekta prevencije tog oboljenja

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana