Svijet     | 14.11.2019. 14:15 |

Britanija odbija imenovati evropskog komesara uoči izbora

FENA Internet

LONDON,  14. novembra (FENA) - Britanska vlada izvijestila je Evropsku uniju kako ne planira imenovati novog evropskog komesara uoči općih izbora u narednom mjesecu, ugrožavajući napore Ursule von der Leyen da započne s radom 1. decembra.

- Pisali smo EU kako bismo potvrdili naš predizborni stav da Ujedinjeno Kraljevstvo ne bi trebalo vršiti imenovanja na pozicije u međunarodnim tijelima tokom perioda uoči izbora - izjavio je u četvrtak britanski zvaničnik, dodajući da je pismo poslano sinoć.

Britanski premijer Boris Johnson sazvao je opće izbore za 12. decembar nakon što je parlament odbio da na brzinu usvoji sporazum koji je on dogovorio s EU.

U posljednjim je sedmicama von der Leyen dva puta pisala Johnsonu, tražeći od njega da odobri britanskog komesara koji bi popunio njen tim izvršnog organa EU, koji čini svaka država članica bloka.

Njemačka politička veteranka već je morala da odgodi prvobitni datum početka rada njene komisije od 1. novembra. Johnson je, ipak, obećao da će imenovati nekoga, u okviru dogovora o tromjesečnom produženju roka za Brexit. 

Komisija je u četvrtak potvrdila da je primila britanski odgovor.

Zvaničnici EU razmatraju zakonske opcije koje su im na raspolaganju za početak rada komisije s 27 komesara, uključujući von der Leyen, umjesto komisije u punom sastavu s 28 komesara.  

U međuvremenu su tri novoimenovana kandidata za evropske komesare - iz Francuske, Mađarske i Rumunije - saslušana u Evropskom parlamentu, nakon što su prethodni kandidati iz njihovih zemalja odbijeni, prenosi dpa. 

 

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

UN pozvale Britaniju da odustane od prijedloga zakona o deportaciji izbjeglica u Ruandu

Više od 4.600 tražitelja azila stiglo u Britaniju u ovoj godini, novi problem za Sunaka

Šokantna objava o raku princeze od Velsa dominira naslovnicama britanskih novina

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom