Bosna i Hercegovina     | 14.11.2019. 12:57 |

Zvizdić čestitao institucijama uključenim u borbu protiv lažnih diploma

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 14. novembra (FENA) - Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovini Denis Zvizdić uputio je čestitku pravosudnim i policijskim institucijama na izvanrednoj akciji u borbi protiv nelegalnih obrazovnih ustanova i izdavanja lažnih diploma.

- Za svaki državu koja želi dobro sadašnjim i budućim generacijama, obrazovanje je jedan od najvažnijih segmenata razvoja. Samo društvo koje viziju svoj napretka temelji na kvalitetnom obrazovanju, inovacijama, stjecanju stvarnih i aplikativnih znanja i vještina, može biti sigurno da ide u ispravnom smjeru i da će, u konačnici postići svoje ciljeve. U suprotnom, sa haotičnim obrazovnim sistemom, lažnim diplomama i neakreditiranim fakultetima i univerzitetima koji ne zadovoljavaju ni minimalne standarde, svako društvo, pa i naše, sasvim sigurno ide u akademsku, kulturnu i ekonomsku regresiju, naveo je Zvizdić u čestitki.

Istaknuo je kako ta akcija ne predstavlja samo borbu protiv organizovanog kriminala, već je i borba za budućnost i viziju Bosne i Hercegovine kao društva znanja, u kojem će postojati vrijednosni kriteriji, i u kojem neće biti moguće da osobe sa “kupljenim” i “falsifikovanim” diplomama zauzimaju radna mjesta mladim, sposobnim i obrazovanim ljudima.

Dodao je kako je to istovremeno, aktivnost u kojoj moraju učestvovati sve institucije i svi segmenti društva koji Bosnu i Hercegovinu žele vidjeti kao prosperitetnu državu jednakih šansi.

Naglasio je kako zbog toga sve općinske, kantonalne, entitetske i državne i institucije, koje to do sada nisu uradile, trebaju provesti potupak provjere diploma svojih uposlenih.

Posebno je preporučio svim parlamentarnim političkim partijama u BiH, da izvrše provjeru validnosti diploma i stepena obrazovanja za članove koje kandiduju i postavljaju na funkcije na bilo kojem nivou u BiH. 

- Najljepša manifestacija kojoj sam više puta prisustvovao u posljednjih desetak godina, koja čovjeka učini sretnim jer budi istinski optimizam, je promocija diplomanata i magistranata Univerziteta u Sarajevu. Vidjeti se sa hiljadama studenata koji su svojim radom i trudom uspješno završili svoje studije; susresti se sa njihovim roditeljima i porodicama kojima je to jedan od najsretnijih dana, je neprocjenjivo - naveo je predsjedavajući Zvizdić.

Dodao je kako su mladi ljudi, sa svojim entuzijazmom i vještinama, bez obzira da li je riječ o SSS ili VSS, najvažniji kapital Bosne i Hercegovine.

- Ne smijemo dozvoliti da im njihov izuzetan trud, hiljade sati učenja i stotine neprospavanih noći, predispitne treme i konačnu radost diplomiranja sa zasluženim očekivanjima u vezi sa profesionalnom budućnošću, nastave otimati osobe sa lažnim diplomama - zaključio je predsjedavajući Zvizdić u čestitki, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Zvizdić: Tužan sam zbog odlaska velikog čovjeka i književnika Abdulaha Sidrana

Lendo uputio ramazansku čestitku reisu Kavazoviću

Komšić: Ramazanske vrijednosti su univerzalne vrijednosti koje su u srcu svakog čovjeka

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo