Bosna i Hercegovina     | 14.11.2019. 12:17 |

Vlada Japana odobrila gotovo 240.000 KM za projekte obnove dvije škole

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. novembra (FENA) - Vlada Japana izdvojila je grant sredstva u iznosu 122.447 eura (približno 239.500 KM) za projekte obnove osnovnih škola u Sarajevu i Čeliću, a ceremonija potpisivanja ugovora o dodjeli tih sredstava bit će upriličena sutra u Sarajevu.

Projekt obnove Osnovne škole Hasan Kikić u Sarajevu odobren je u iznosu 66.161 euro (oko 129.400 KM), a tim sredstvima bit će omogućena zamjena prozora, okvira prozora, vrata, fasade, izolacije potkrovlja i ventila za radijatore.

Kako se podsjeća u saopćenju Ambasade Japane u Bosni i Hercegovini, od osnivanja te sarajevske škole 1956. godine nikada nije izvršena veća obnova prozora te će zahvaljujući ovoj donaciji direktnu korist imati oko 410 učenika, nastavnika i školskog osoblja.

U okviru projekata obnove Osnovne škole Čelić odobreno je 56.286 eura (oko 110.100 KM), a ovim sredstvima bit će omogućena zamjena prozora, okvira prozora i vrata u toj osnovnoj školi te će zahvaljujući ovoj donaciji, direktnu korist imati oko 400 učenika, nastavnika i školskog osoblja.

Vlada Japana pridaje veliki značaj poboljšanju važnih sektora, uključujući obrazovanje, zdravstvo i deminiranje u Bosni i Hercegovini unutar Grant pomoći za projekte ljudske sigurnosti (GAGP) koji je započeo 1996. godine.

Ukupni iznos dosegnuo je više od 18 milion eura (oko 35 miliona KM) u protekle 22 godine, a sredstva su korištena za izgradnju, rekonstrukciju, opremanje objekata i aktivnosti deminiranja, uključujući 83 projekta u obrazovanju u cijeloj zemlji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Ambasador Japana uručio donaciju Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH 

Japan donirao Domu zdravlja Livno sredstva za nabavku sanitetskog vozila

Ambasador Sakamoto potpisao četiri ugovora za obnovu škola i domova zdravlja

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom