Svijet     | 19.11.2019. 16:25 |

Nepoznata Indija - Prelijepe destinacije koje su rijetko posjećene

FENA Internet

NEW DELHI, 19. novembra (FENA) - Daleko od standardnih turističkih destinacija - Zlatni trougao, Kerala i Goa, postoji još jedan manje istražen dio Indije, a koje turisti rijetko posjećuju.

Britanski Telegraph napravio je listu predivnih i malo posjećenih mjesta u Indiji, koja zaslužuju više pažnje.

Kaziranga je prva na spisku skrivenih dragulja koje treba posjetiti. Ovaj nacionalni park i mjesto UNESCO-ove Svjetske baštine jedna je od najljepših destinacija u Assamu, jednoj od "Sedam sestara", relativno malo posjećenim sjeveroistočnim državama koje su uskim koridorom zemlje povezane sa ostatkom Indije. Graniči s Butanom, Tibetom, Bangladešom i Mijanmarom, a atmosfera je jednako jugoistočna azijska, kao i indijska, s općenito usporenim tempom života.

U Kazirangu se dolazi kroz ravan, plodni predio čajnih plantaža, polja repe, suncokreta i riže okruženih palmama. U selima muškarci tkaju košare za rižu velike poput iglua, a djeca mašu automobilima i vozilima koja prolaze. Park sa travnjacima, močvarnim i šumskim ravnicama, posjeduje tigrove, vodene bivole, močvarne jelene, divlje slonove, više od 400 vrsta ptica, a glavnu atrakciju predstavljaju dvije trećine od 3.500 svjetskih jednorogih nosoroga. Ova znatiželjna stvorenja izgledaju poput oklopa na četiri noge i sporo se kreću.

Drugo mjesto koje preporučuje britanski list je Chettinad. U regiji Chettinad na dalekom jugu Indije mogu se naći napuštena sela i vile koje su nekada pripadale bogatim trgovcima i bankarima. Telegraph preporučuje da iskusite spori ritam seoskog života i provedete jutra na seoskoj tržnici.

Kalimpong je treće mjesto vrijedno pažnje turista. Prostorno je manji, ali je i manje hektičan od susjednog mjesta Darjeeling. Ovo mjesto se nalazi u Himalajima i pruža egzotičnu atmosferu koja uključuje karavane s mazgama, budističke manastire, šetnje sa pogledom na prelijepi pejzaž i predivna mjesta izlaska sunca i pogled na Kanchenjug, treće najviše planinske vrhove  na svijetu.

Naredna preporuke Telegrapha se odnosi na gradić koji se zove Pondicherry. Nalazi se na jugu Indije, ali bi se vrlo lako mogao nalaziti i na jugu Francuske. Pondicherry ima svojevrsnu eleganciju i ležernu atmosferu tipičnu za priobalne gradove. Bivša je francuska kolonija što objašnjava zbog čega ima vlastitu Trijumfalnu kapiju, Trg Republike i kip Ivane Orelanske. Gradić odaje istinski galski šarm.

Orchha je sljedeća na spisku destinacija. Davno je napuštena, a bila je prijestolnica srednjovjekovne dinastije Orchha. Nalazi se oko 400 kilometara južno od New Delhija. Kroz ogromne palače postoje mali prolazi, a okružene su seoskim puteljcima, živahnom tržnicom i mirnim noćima natkrivenim zvijezdama. Orcha znači "mirno mjesto" na lokalnom jeziku.

Na oko nekoliko kilometara izvan grada nalazi se hram Lakshminarayan iz 19. stoljeća. Ukrašen je muralima na kojima su prikazani britanski vojnici kako razgovaraju s lokalnim radžama. 

Duboko u južnoj državi Karnataka i udaljen od većih gradova, regija Coorg nazvana je "indijskim rajskim vrtom". Ima predivne pejzaže, prašume s puteljcima, a glavni grad, živopisni Madikeri, najbolji je primjer mentaliteta dobrodošlice u indijskim malim gradovima.

Istočna država Orissa jedan je od najmanje posjećenih dijelova Indije. To je prava poslastica za ljubitelje hramova, a njih 500 je samo u Bhubaneswaru. Tu se nalazi sveti grad Puri i najpoznatiji hram od svih, Hram sunca u Konarku. Telegraph preporučuje da se posjeti Gopalpur-na-moru, neočekivano lijepo primorsko odmaralište.

Lucknow je jedan od najzanimljivijih indijskih gradova. Čuven je po impresivnoj Bara Imambari (gradskoj skupštini) i po Rezidenciji, užasni podsjetnik na Indijski pobunu iz 1857. godine (Prvi indijski rat za nezavisnost) kada je pet hiljada Evropljana bilo opkoljeno pet mjeseci.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Desetine pristalica opozicije privedeni na protestima u New Delhiju

Šef ukrajinske diplomatije Kuleba u posjeti Indiji iduće sedmice

Indija potpisuje ekonomski sporazum s grupom evropskih zemalja od 100 milijardi dolara

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo