Svijet     | 13.11.2019. 20:20 |

Al-Hol sirijski kamp u kojem vladaju žene, pripadnice Islamske države

FENA Internet

DAMASK, 13. novembra (FENA) - Žene pripadnice Islamske države koje se nalaze u kampu al-Hol na sjeveru Sirije pokušavaju mobilizirati prijatelje i porodicu da organizuju bijeg iz zatvora.

Sve je veći strah od mogućeg bijega jer su Kurdi koji upravljaju kampom bili prisiljeni preusmjeriti trupe na granicu u borbi protiv turske invazije na sjever Sirije, piše britanski Telegraph.

Hol, kamp u kojem se nalazi oko 68.000 žena - supruga pripadnika Islamske države i njihove djece, kojim upravljaju kurdski saveznici iz Velike Britanije, opisan je kao "bomba koja samo što nije eksplodirala", "mini halifat" i "Kamp Buka II" po ozloglašenom američkom zatočeničkom centru u Iraku iz kojeg su izašli Bagdadi i njegovi sljedbenici.

To je kamp prepun žena koje se odbijaju odreći Islamske države, njihovih sinova i kćeri, čiji su mozgovi isprani višegodišnjom indoktrinacijom.

Te traumatizirane i radikalizirane žene uspjele su da se domognu telefona, a u skorije vrijeme čak i noževa i puški, navodi se u izvještajima.

Čuvari, kojih je bilo oko 400 prije nego što su premješteni ove sedmice, priznaju između sebe da su žene preuzele kontrolu nad svakodnevnim životom u kampu.

Neke od žena već mjesecima pokušavaju da pobjegnu iz kampa. Ova misija je postala puno užurbanija otkako ih je prošlog mjeseca lider Islamske države Ebu Bekr al-Bagdadi pozvao da se odupru i pobjegnu iz kampova.

- Pošaljite nam pare ili nas izvucite odavde. Pokušavamo biti snažne zbog Allaha, ali, Bože pomozi, situacija je loša - napisala je jedna od njih u telegramu do kojeg je Telegraph uspio doći.

Nestabilna sigurnosna situacija u Holu pogoršava se iz dana u dana.

Kurdske Sirijske demokratske snage (SDF) već mjesecima oglašavaju uzbunu, upozoravajući kako nemaju ni novca ni radne snage za zadržavanje radikaliziranih i sve nasilnijih zatočenica.

Oni su molili zemlje članice koalicije, koje su im pomogle u borbi protiv Islamske države, da vrate svoje građane, ali bezuspješno.

Sada, dok se opiru invaziji koja prijeti njihovom postojanju, Kurdi su bili prisiljeni da vrate trupe iz kampova na granicu.

- Nadgledanje ISIS-a postalo je sekundarni prioritet - kazao je general Mazlum Kobani, zapovjednik SDF-a.

- Niko nam nije pomogao po ovom pitanju. Ovo postaje veoma ozbiljan problem - kazao je Kobani.

Fraza "ozbiljan problem" mogao bi se uskoro pokazati kao ublažena.

- Al-Hol je uistinu najbizarnije i najtoksičnije mjesto koje sam ikad posjetila. Zamislite kamp koji nema dovoljno novca, koji se nalazi usred pustinje, šatori su brzopotezno stavljeni i u njima žive duboko traumatizirane, radikalizirane žene kojima je dosadno. S njima su i njihova djeca. I svi su oni naviknuti da viđaju nasilje stalno oko sebe - kazala je Elizabeth Curkov, saradnica na Institutu za istraživanje vanjske politike (Foreign Policy Research Institute - FPRI).

One najekstremnije među ženama u kampu, Ruskinje, Tunižanke i žene iz centralne Azije, uspostavile su hijerarhiju u kojem se one na vrhu. Evropljanke drže pognute glave, nadajući se da će njihove vlade doći po njih.

Žene su uspostavile "moralnu policiju" poznatu kao Hisba i čak su pokrenule neslužbeni šerijatski sud, donoseći presude drugima za koje smatraju da nisu dovoljno dobro pratili njihovo strogo tumačenje islamskog zakona.

- Prvo ih kažnjavaju pismenim upozorenjem, zatim im pošalju nož, a zatim spale njihove šatore - kazao je jedan čuvar SDF-a. 

Zapaljeno je 128 šatora samo prošlog mjeseca, prema podacima Ureda Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA).

Ako je zločin za koji je osoba optužena dovoljno ozbiljan, oni to mogu platiti svojim životom.

Četrnaestogodišnju Azerbejdžanku zadavili su članovi Hisbe, među njima i njena baka, jer nije pokrila lice.

Kineska Ujgurka, koja je bila optužena da je imala aferu s iračkom izbjeglicom iz susjednog dijela kampa, nestala je da bi je zatim pronašli u septičkoj jami, glava joj je bila udubljena željeznom šipkom. 

Prošle sedmice, sirijski tinejdžer Abdullah Ahmed izboden je na smrt jer je navodno okrenuo leđa od halifata i "sarađivao s nevjernicima", Kurdima.

Postoje i napadi na njihove kurdske straže od kojih mnogi patroliraju kampovima nenaoružani. U posljednjem incidentu preko vikenda, žene ISIS-a prerezale su grlo pogrebnog radnika, ostavivši ga u kritičnom stanju.

Nakon višesedmičnih talasa nasilja, kurdska administracija upozorila je da su žene sada postale "jednako opasne kao i hiljade boraca ISIS-a koji su smješteni u pritvorskim centrima SDF-a".

S ovim se suglasio i Amarnath Amarasingam, docent na Queen's University u Torontu, koji se specijalizirao za ekstremizam, a koji je posjetio kampove prošle sedmice.

Rekao je da žene vjeruju da će se njihovi muškarci vratiti po njih i da će vratiti halifat. Oni ovo razdoblje "teškoće" vide kao jednostavno iskušenje od Boga i žele ostati dosljedne.

- Iz našeg iskustva u Holu i zatvorima bilo je jasno da je nedavni Bagdadijev govor o bijegu iz zatvora zaista imao mobilizirajući efekat, jer su zatvorenici postali ubijeđeni da je vodstvu ISIS-a još uvijek stalo do njih i da možda rade na tome da ih izbave. Oni zauzvrat žele da pokažu svojim liderima da su i dalje predani i ustrajavaju čak i u najtežim uslovima - rekao je on za Telegraph.

U drugim manjim kampovima Kurdi su uspjeli provesti manji rad na deradikalizaciji. Na primjer, u Roju su zabranili crne nikabe koji pokrivaju lica, a djeca su počela pohađati strukturirane obrazovne časove.

Vlasti su uspjele malo toga učiniti u Holu, u kojem se nalaze porodice iz više od 55 zemalja. Postoje čak i dokazi da su neki postali još ekstremniji u svojim vjerovanjima.

Brojne međunarodne organizacije žele uspostaviti projekte unutar kampova. Elizabetha Curkov, saradnica na Institutu za istraživanje vanjske politike Curkov, koju su neke od njih konsultovale, upozorila je da su mnoge žene sada "predaleko otišle".

- Djeca u kampu se mogu popraviti, ali ne mogu se uspješno podvrgnuti bilo kakvom programu CVE-a (suzbijanje nasilnog ekstremizma) dok su okruženi najtvrdokornijim pristalicama ISIS-a - rekla je ona za Telegraph.

- Što se tiče žena, neke su predaleko otišle. Žive u paralelnom svemiru u kojem je ISIS potlačen i napadnut bez razloga. Mogu ubiti bilo koga iz najmanjeg razloga - kazala je ona.

Međunarodni odbor za spašavanje (IRC) saopćio je da se oni koji borave u Holu suočavaju sa "uslovima kao u čistilištu". Za razliku od lokalnog stanovništva, stranci bivaju pritvarani bez ikakvih zvaničnih optužbi.

Samo je nekoliko zemalja, uključujući Kazahstan, Uzbekistan i Tadžikistan, vratilo svoje državljane, uz povremenu iznimku nekolicine male djece koju su zapadne vlade prihvatile da uzmu. Velika Britanija je najstrožija po tom pitanju. U kampovima se nalazi više od 30 britanske djece, od kojih su neki tu već dvije godine. Agencije poput IRC-a upozoravaju da što duže ostanu tamo, teže će se rehabilitirati.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

U napadu sumnjivih militanata Islamske države u Siriji 11 ubijenih

Izrael izveo raketne napade na vojne ciljeve kod sirijske prijestolnice Damaska

U izraelskim zračnim udarima u Siriji pogođene regije Damask i Homs

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo