Bosna i Hercegovina     | 13.11.2019. 17:02 |

Klinika za neurologiju UKC-a Tuzla dobila savremenu opremu (VIDEO)

FENA Hazim Aljović

TUZLA, 13. novembra (FENA) - Klinika za neurologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla dobila je savremenu opremu kojom će biti uspostavljeno direktno umrežavanje sa referentim centrom u Zagrebu, u okviru Projekta ''Neurnet''.

Temeljem toga, pacijenti iz Federacije BiH neće morati ići u susjedne države da bi dobili ovu uslugu. Umrežavanje bi trebalo biti završeno u narednih mjesec dana.

Šefica Odjeljenja opće neurologije UKC Tuzla Larisa Kovačević kaže da su dobili video EEG monitoring, ali i softver od Republike Hrvatske, besplatno.

- Tek sada kreće edukacija i tek sada kreće umrežavanje. Još ne možemo koristiti ono što imamo, dok ne bude završena edukacija, to je u narednih mjesec dana. Ovim umrežavanjem mi možemo, da ne bismo pacijente slali po drugo mišljenje, direktno slati podatke u referentni centar odakle ćemo dobiti drugo mišljenje - istakla je Kovačević.

Projekt je usmjeren na povećanje kvaliteta i dostupnosti usluga za pacijente sa farmakorezistentnom epilepsijom i uznapredovalom fazom Parkinsonove bolesti.

Ljekar s Odjeljenja Omer Ibrahimagić naglašava da je projekt namijenjen pacijentima koji se liječe od epilepsije, ali da će koristi imati i pacijenti koji boluju od Parkinsonove bolesti ili nekog drugog oblika Parkinsonizma.

- Od velikog je značaja to što smo dobili opremu u vrijednosti od 120.000 KM - naveo je Ibrahimagić.

Vodeći partner projekta je Federalno ministarstvo zdravstva, a u projektu učestvuju i Ministarstvo zdravlja Crne Gore i Hrvatski zavod za hitnu medicinu.

Pogledajte http://fena.ba/video/3653

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1XgtYvGSVuKC7oD4hFR3Y3K6SbVFHKnsn?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Epidemiološka situacija u TK složena, ali nije alarmantna

Preminula beba, UKC Tuzla utvrđuje okolnosti

Hurtić s direktorom UKC Tuzla o početku provedbe projekta Prijenos znanja

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo