Bosna i Hercegovina     | 13.11.2019. 16:34 |

Nedostatak političke volje i adekvatnih informacija usporava pronalazak nestalih

FENA Saopćenje

VITEZ, 13. studenoga (FENA) - U BiH se i dalje traga za posmrtnim ostacima više od 7.200 žrtava proteklog rata, a ovaj proces usporava nedostatak političke volje, svjedoka i pouzdanih informacija o lokacijama grobnica, rečeno je na okruglom stolu "Postignuća i prioriteti u procesu traženja nestalih u BiH" održanom u Vitezu.

Među sudionicima okruglog stola bila je i Marica Barać, koja je novinarima ispričala da je u proteklom ratu izgubila dvojicu braće te da do danas nisu pronađeni njihovi kompletni posmrtni ostaci.

- Oni nisu nestali nego su bili u grupi koja je strijeljana 1993. godine u selu Bikoši nadomak Travnika, nakon čega se gubi trag tijelima. Prošle godine u devetom mjesecu svi smo mi prihvatili ostatke, jer nijedno tijelo nije cjelokupno. Znači nama je bitno da se grobnica pronađe i da tijela budu kompletna, ali nije u interesu nekome s vrha da se istina dozna. Osjećamo se ostavljeno i ogorčeno - ustvrdila je Barać.

Predsjedatelj Savjetodavnog odbora Insituta za nestale osobe (INO) BiH Amir Kulaglić kazao je novinarima da proces pronalaska nestalih, uz nedostatak političke volje i svjedoka, dodatno usporava i nedostatak opreme za potragu.

- Dakle, imamo nedostatak volje ključnih političkih aktera koji čine sve da ovaj proces zaustave ili barem uspore. Zatim, tu je nedostatak tehničkih pomagala koji bi pomogli u određivanju lokacija pojedinačnih masovnih grobnica, pa smo pokrenuli aktivnosti kako bi osigurali georadare, dronove i neka druga sofisticirana sredstva. Uglavnom, sav dosadašnji rad zasnivao se na izjavama svjedoka, međutim oni često ne mogu prepoznati lokaciju, a tu je i opravdana bojazan da će, ukoliko budu svjedočili, i sami biti kazneno gonjeni. U tom smislu, u posljednje vrijeme unutar Inistuta pokušavamo organizirati da se kupe, odnosno plate neke informacije - naglasio je Kulaglić.

Na spor proces pronalaska nestalih upozorila je i predsjednica Udruženja porodica, šehida, zarobljenih i nestalih osoba "Vrbanja" u Kotor-Varoši Munevera Avdić koja je ocijenila nedopustivom da se, i 24 godine od završetka rata, traga za više od 7.200 osoba.

- Da li će oni biti pronađeni ili ne, ja ne znam. S ovakvim radom i prebacivanjem loptice, mislim da će trajati tko zna koliko. Stalno vršimo pritiska, apeliramo i tražimo, i ne znam kome nije u interesu da se to pitanje riješi - naglasila je.

Na današnjem skupu obitelji žrtava zatražile su od mjerodavnih institucija da počnu raditi na kažnjavanju onih koji skrivaju informacije te su ukazale da traženje nestalih mora prerasti iz humanog u državno pitanje nulte kategorije.

Također, moglo se čuti da američke vlasti pretražuju satelitske snimke u potrazi za lokacijama masovnih grobnica, pretražuju se i međunarodni arhivi, ali istražitelji nemaju pristup arhivima u susjednim zemljama, Hrvatskoj i Srbiji.

Na skupu u Vitezu je, među ostalim, rečeno da je u ovoj godini izvršena 91 ekshumacija, a ekshumirani su posmrtni ostaci najmanje 84 žrtve. Identificirane su 223 osobe, što je za 50 posto više u odnosu na cijelu 2018. godinu.

Na okruglom stolu, koji je organizirao Savjetodavni odbor INO BiH, sudjelovali su članovi udruga obitelji nestalih, predstavnici tužiteljstava BiH i Srednjobosanske županije (SBŽ), MUP-a SBŽ-a, Međunarodnog mehanizma za kaznene sudove, SIPA-e, Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), Međunarodnog komiteta Crvenog križa, UNDP-a te Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

'Žena BiH' organizirala okrugli stol o jačanju podrške žrtvama seksualnog nasilja u ratu

Još uvijek traje potraga za nestalim mladićima u Stocu

Lendo organizirao okrugli sto povodom Međunarodnog dana ljudske solidarnosti

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!