Bosna i Hercegovina     | 13.11.2019. 15:22 |

Policija USK će od 15. novembra ograničiti kretanje migranata iz Bire i Mirala

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 13. novembra (FENA) - Operativna grupa za koordinaciju aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom u Unsko-sanskom kantonu (USK) na današnjem je sastanku potvrdila stav o neophodnosti zatvaranja prihvatnih centara Bire i Mirala, te je naglašeno kako će policija od 15. novembra u potpunosti ograničiti slobodu kretanja svim korisnicima usluga ovih privremenih centara.

-Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić nedavno je rekao da je zatvaranje Bire i Mirala trenutno nemoguće, međutim mi nemamo nikakvih zvaničnih informacija o eventualnom produženju ili prekidu ugovora za korištenje tih prostora. Ugovori ističu 15. novembra i stav Operativne grupe je po ovom pitanju jasan. Zbog kontrole i nadzora sigurnosne i zdravstvene situacije, odlučili smo se na ograničavanje kretanja svih migranata koji trenutno borave u ova dva centra - kazao je ministar unutrašnjih poslova USK Nermin Kljajić.

Dodao je da je Operativna grupa prinuđena na ovakav potez, prvenstveno zbog zaštite građana Bihaća i Velike Kladuše, te njihove imovine, odnosno zbog, kako je rekao, "niza lažnih obećanja predstavnika nadležnih državnih institucija".

-Policija će migrantima iz Bire i Mirala ograničiti kretanje, a kampove će moći napustiti samo oni koji izraze želju za odlaskom s područja kantona. Ne možemo više tolerisati lažna obećanja o rasterećivanju ovog dijela BiH, jer je Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP USK) samo u ovoj godini ovdje evidentiralo oko 43.000 migranata - naglasio je Kljajić.

Posebna je zabrinutost izražena za zdravstvenu situaciju u privremenom kampu na Vučjaku, ali je i ponovljeno da alternativnog rješenja trenutno nema.

-Migranti s Vučjaka mogu biti izmješteni samo van područja USK, jer smo mi već na izmaku svih snaga. Dvije godine sami brinemo o tim ljudima, a sada nas neki zbog Vučjaka smatraju nehumanima. Zaista se trudimo tim ljudima osigurati sve u okviru naših mogućnosti, od hrane i vode do odvoza smeća. Svi su drugi zabrinuti, a niko ništa ne poduzima. Mi dajemo svoj maksimum i stalno apelujemo na državne institucije i Evropsku uniju da nam pomognu. Ko god smatra da se može bolje brinuti za migrante i izbjeglice, neka odmah preuzme brigu i obezbijedi adekvatniji smještaj kod sebe - kazala je kantonalna ministrica zdravstva, rada i socijalne politike Nermina Ćemalović.

Još jednom je ponovljeno i da otvaranje novih prihvatnih centara na području ovog kantona ne dolazi u obzir, pogotovo dok se ne riješi pitanje zatvaranja Bire i Mirala, odnosno izmještanja migranata i izbjeglica iz naseljenih gradskih područja Bihaća i Velike Kladuše.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Španska obalna straža spasila 124 migranta kod Kanarskih otoka

Više od 4.600 tražitelja azila stiglo u Britaniju u ovoj godini, novi problem za Sunaka

Rekordan broj tražilaca azila stigao u Britaniju

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo