Bosna i Hercegovina     | 13.11.2019. 15:24 |

Ljekarska komora KS traži izmjenu zakona da bi se zaštitili zdravstveni radnici

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. novembra (FENA) - Ljekarska komora Kantona Sarajevo traži od nadležnih organa i intitucija da pokrenu sve mjere da se što prije u Zakon o zdravstvenoj zaštiti unese odgovarajući član koji će na pravi način štititi zdravstvene radnike, odnosno za što hitniju izmjenu zakona kako bi se zaštitili zdravstveni radnici od incidentnih situacija.

Ljekarska komora također traži da se pravo zaštite zdravstvenih radnika reguliše kao pravo zaštite službenih osoba.

Kako je saopćeno  iz Ljekarske komore KS, ova kKomora će poduzeti sve mjere da zaštiti svog člana, profesora dr. Edu Hasanbegovića.

Ljekarska komora KS će primijeniti član 10. (alineja 1 i 3) svog statuta koji osigurava očuvanje i zaštitu interesa i digniteta ljekarske profesije, te osigurava uvjete za organiziran nastup ljekara prema državnim organima i institucijama, saopćeno je iz te komore. 

Podsjećaju da je jučer ljekaru Pedijatrijske klinike KCUS-a profesoru dr. Edi Hasanbegoviću otac djeteta prislonio pištolj na čelo, primoravajući ga da ispuni njegove zahtjeve.

Napominju da je "ovim incidentom stavljena meta na leđa zdravstvenih radnika".

Nažalost, javnost i naše društvo podhitno se moraju osvijestiti o izloženosti zdravstvenih radnika, u ovom slučaju ljekara, teškim incidentnim i stresnim situacijama, te hitno preduzeti mjere za provođenje njihove zaštite. Vrijeme je da javnost i ovo društvo sagledaju uslove rada ljekara, pritisak pod kojim rade, agresivno i neadekvatno ponašanje pacijenata i njihove pratnje. Vrijeme je da se zakonski zaštite zdravstveni radnici, u ovom slučaju ljekari. Vrijeme je da se prestane samo kritikovati i osuđivati rad ljekara, da se objektivno sagledaju uslovi njihovog rada, i da  se njihovo stručno mišljenje cijeni, odnosno da se na pravi način o njemu diskutuje - saopćeno je iz Ljekarske komore KS.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Ljekarska komora KS donijela odluku da pokrene proces reorganizacije zdravstvene zaštite

Reakcija Ljekarske komore KS o sjednici Skupštine KS

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'