Kultura     | 15.11.2019. 14:59 |

'Laboratorija lutkarstva' i izložba lutaka kao dio programa 'Noć teatra BiH'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. novembra (FENA) - U Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH u Sarajevu u subotu će biti upriličeno predstavljanje knjige Vahida Durakovića 'Laboratorija lutkarstva - Bijenale jugoslovenskog lutkarstva, Bugojno 1979. – 1989.', kao dio programa 'Noć teatra BiH.'

U Predgovoru za knjigu dramaturginja Dubravka Zrnčić-Kulenović istakla je da 'se radi o jedinstvenoj knjizi kod nas, pa čak i u regionalnom smislu jer, osim što doprinosi kulturi sjećanja, ona je s aspekta naučnog pristupa teatrološki raritet, studija koja služeći se dokumentima i rekonstrukcijom propituje, kontekstualno upoređuje, valorizira i zaključuje sve specifikume i umjetničke dosege u lutkarskoj umjetnosti'.

Kao prateći program, u Muzeju će biti postavljena izložba lutaka iz fundusa Kazališta lutaka Mostar iz predstava 'Asagao' i 'Zlatorog, ruža ljubavi', koje su pobijedile na Bijenalu jugoslovenskog lutkarstva u Bugojnu 1987. i 1989. godine, kao i dio dokumentacije Bijenala.

- Sadržajno, predstavljanje će biti obogaćeno i kratkim obraćanjem Karađoza (u interpetaciji i animaciji Jasminke Požek Božuta), lutke vezane i za našu teatarsku tradiciju, koji će na satiričan i britak način progovoriti o lutkarstvu u vremenima prošlim kao i današnjim - najavljeno je iz Muzeja.

Vahid Duraković (1971.) iz Bugojna diplomirao je 2000. godine na FPN Sarajevo na Odsjeku sociologije, a zvanje magistar dramaturgije stekao je 2018. godine na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci.  Autor je više nagrađivanih dramskih tekstova i filmskih scenarija.

Kako je najavljeno, na predstavljanju u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH u ime izdavača obratit će se direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine Šejla Šehabović. Knjigu će predstaviti dramaturginja Dubravka Zrnčić-Kulenović, teatrolog Strajo Krsmanović i autor Vahid Duraković.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

'Sakupljač sjenki' autora Samira Deumića predstavljen na Sajmu knjiga u Sarajevu

‘Ganganet’ virtualno promovira kulturu Hercegovine

Promocija knjige 'Osnove zdravstvene njege' Ivone Ljevak

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu