Bosna i Hercegovina     | 13.11.2019. 10:52 |

Golić: Zaključci NSRS s ciljem odbrane interesa RS

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 13.novembra (FENA) - Potpredsjednica Vlade Republike Srpske (RS) Srebrenka Golić tvrdi da je zaključcima usvojenim u Narodnoj skupštini RS-a prije dva dana, kako kaže, znatno ojačana pozicija tog bh.entiteta.

Najavljuje da će se, nakon analize svih efekata prenosih nadležnosti, biti procijenjeno u kojem pravcu RS treba da ide.

-Vlada RS-a će analizirati sve efekte do sada prenesenih nadležnosti i shodno tome pokrenuti određene inicijative i korake u skladu s Dejtonskim sporazumom te preduzimati određene radnje s ciljem zaštite institucija RS, kao i evetualne štete koju su prenesene nadležnosti prouzrokovale RS - rekla je Golić danas novinarima u Banjoj Luci.

Posebna sjednica Narodne skupštine, koja je sazvana na inicijativu vladajuće većine u RS, kako kaže, bila je u funkciji odbrane RS i njenih institucija te da se "onemogući dalji prijenos neustavnih nadležnosti s RS na nivo BiH".

Golić tvrdi da je u zadnje vrijeme bilo više takvih pokušaja, u oblasti akreditovanja visokoškolskih ustanova, te zaštita životne sredine.

Ukazala je da je neophodno se pridržavati mehanizma koordinacije u BiH.

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira odbacuju usvajanje Zaključaka od 11. novembra 2019. od strane vladajuće koalicije u Narodnoj skupštini RS, s obzirom na to da se oni zasnivaju na pogrešnom tumačenju Daytonskog mirovnog sporazuma, saopćeno je danas iz OHR-a.

Kako piše u saopćenju, interesima Republike Srpske se služi ne putem poništavanja suštinskih reformi, nego putem provođenja reformi okrenutih ka budućnosti kojima se podržava i jača sigurnost, stabilnost i prosperitet Bosne i Hercegovine i smanjuje njeno oslanjanje na međunarodnu superviziju.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Narodna skupština RS usvojila Programa rada za 2024.

Počela redovna sjednica Narodne skupštine RS, na dnevnom redu 20 tačaka

NSRS usvojio Nacrt zakona o imunitetu RS

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!