Svijet     | 13.11.2019. 08:33 |

Junqueras se poziva na imunitet eurozastupnika kako bi izašao iz zatvora

FENA Internet

MADRID, 13. novembra  (FENA) - Bivši dopredsjednik katalonske vlade Oriol Junqueras, koji je bio izabran u Evropski parlament dok se nalazio u pritvoru u Španiji, imao je pravo zatražiti zastupnički imunitet, rekao je u utorak savjetnik Suda Evropske unije (CJEU).

Junqueras, čelnik Katalonske republikanske ljevice (ERC), nalazio se dvije godine u pritvoru čekajući suđenje za organiziranje referenduma o nezavisnosti Katalonije 2017. koji je bio zabranio španski Ustavni sud.

On se 26. maja kandidirao na izborima za Evropski parlament na listi ERC-a te bio izabran, no nije fizički prisustvovao preuzimanju mjesta.

Sudija  Vrhovnog suda u Madridu izrekao mu je 14. oktobra zatvorsku kaznu od 13 godina. Prema tumačenju španskog suda Junqueras nema pravo na imunitet kao evropski zastupnik zbog osuđujuće presude kršenja ustava Španije i jer nije prisustvovao formalnom preuzimanju dužnosti eurozastupnika čime bi stekao imunitet.

Njegovi advokati žalili su se Sudu Evropske unije. Nadaju se da bi presudom suda sa sjedištem u Luxembourgu mogla pasti osuđujuća presuda Junquerasu u Španiji i on izaći slobodan i otići u Evropski parlament.

“Na Evropskom parlamentu je da se izjasni o poništenju ili zadržavanju imuniteta svom članu”, rekao je glavni advokat  Maciej Szpunar u obraćanju Sudu Evropske unije. Time je taj savjetnik suda poručio kako je odluka na Evropskom parlamentu, a ne na španskom Vrhovnom sudu.

Nakon što je Junqueras izabran na izborima za Europski parlament, španski vrhovni sud nije mu dopustio da izađe iz zatvora da bi položio zakletvu kako bi poštovao španski ustav, kao što to moraju činiti oni izabrani u Španiji. Kako nije položio zakletvu, izborna komisija proglasilo je njegovo mjesto praznim.

Szpunar je u svom mišljenju rekao da su zastupnici osigurali svoje mandate isključivo od biračkog tijela, a ne na bilo kojoj narednoj formalnosti.

Njegovo gledište moglo bi pomoći i kolegama iz Katalonije, separatistima Carlesu Puigdemontu i Toniju Cominu, koji su izabrani za zastupnike u Evropskom parlamentu, iako su bili u egzilu u Belgiji i nisu mogli zauzeti svoja mjesta.

Sud Evropske unije, najviši sud bloka 28 država, nije obvezan uvažiti mišljenje savjetnika, no suci ih obično poslušaju u većini slučajeva. Sud u roku dva do četiri mjeseca nakon iznošenja mišljenja savjetnika saopći odluku.

Evropski parlament se u utorak nije oglasio po tom pitanju, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Opći sud EU oduzeo poslanički imunitet Carlesu Puigdemontu

Studija- Imunitet na koronavirus vrlo se sporo razvija u Češkoj

Rusija bi mogla razmotriti davanje imuniteta predsjednicima države

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom