Bosna i Hercegovina     | 12.11.2019. 18:55 |

Salkić: Separatistička politika u zaključcima NSRS nije bezopasna

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 12.novembra (FENA) - Posebnu sjednicu i zaključke Narodne skupštine bh. entiteta RS bilo bi opasno relativizirati i ocijeniti kao bezopasne i beskorisne, upozorio je entitetski potpredsjednik Ramiz Salkić.

Zaključke treba, kako dodaje, ozbiljno analizirati i razmatrati, te se o njima ozbiljno odrediti sa različitih strana i nivoa.

- Posebno s aspekta separatističke politike koju zagovara i provodi aktuelna vlast u kontinuitetu zadnjih desetak godina. Provođenje ove politike javno zagovara Milorad Dodik, koji svakodnevno poziva na podjelu Bosne i Hercegovine. Ove aktivnosti, koje su suprotne Dejtonskom mirovnom sporazumu, direktno pozivaju na njegovo kršenje, što ugrožava mir u Bosni i Hercegovini. Ove aktivnosti Narodne skupštine i Milorada Dodika zahtijevaju reakciju visokog predstavnika s ciljem zaštite Dejtonskog mirovnog sporazuma - naglasio je Salkić za Fenu.

Sami zaključci možda neće, kako smatra, imati direktan učinak, ali će indirektno opteretiti odnose i daljnji razvoj situacije u Bosni i Hercegovini.

- Ako se sjetimo usvajanja rezolucije entitetske Skupštine o vojnoj neutralnosti, uprkos nepostojanja nadležnosti Skupštine da o ovom pitanju raspravlja i činjenici da je entitetski Ustavni sud rekao da je ovo politički akt, ova rezolucija se navodi kao glavna prepreka slanju ANP-a, a neslanje ANP-a je glavna prepreka izboru novog Vijeća ministara Bosne i Hercegovine - ocijenio je Salkić.

Usvojeni zaključci izlaze iz okvira djelovanja entitetske skupštine, što je bio i jedan od ciljeva inicijatora sjednice, a to je da se, kako ističe, da važnost skupštini koja joj ne pripada.

- Zaključci i sjednica imaju za cilj i skrivanje u daljnjim pregovorima i postupcima Milorada Dodika iza ovih zaključaka i same entitetske skupštine. Posebna sjednica nije ni trebala biti održana, uvodni materijal je obilovao neistinama, netačnim formulacijama i navodima, s ciljem iskrivljivanja historijskih činjenica i karaktera rata i dešavanja u Bosni i Hercegovini. Usvojeni zaključci se moraju smatrati i kao određena pregovaračka platforma u predstojećim razgovorima sa partnerima u Bosni i Hercegovini, ali i sa predstavnicima međunarodne zajednice. U svakom slučaju, sa pozicije Bošnjaka, ovi zaključci i sama informacija su apsolutno neprihvatljivi, nerealni i nisu odraz istine - rekao je entitetski potpredsjednik.

Istakao je i da je krajnje vrijeme da visoki predstavnik sankcionira ove seperatističke aktivnosti kad već nije sankcionirao višegodišnju sistemsku diskriminaciju Bošnjaka, negiranje genocida, veličanje ratnih zločinaca i druge antidejtonske aktivnosti NSRS i vlade tog bh. entiteta.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Narodna skupština RS usvojila Programa rada za 2024.

Počela redovna sjednica Narodne skupštine RS, na dnevnom redu 20 tačaka

NSRS usvojio Nacrt zakona o imunitetu RS

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo