Svijet     | 12.11.2019. 18:51 |

Bregu: Suština procesa proširenja jeste povezivanje tržišta i ljudi

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. novembra (FENA) - Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinde Bregu izjavila je kako regionalna saradnja postaje smislena onda kada je konačni cilj integracija u Evropsku uniju. 

- S obzirom na to da je suština procesa proširenja povezivanje tržišta i ljudi, vjerujemo da je svaka inicijativa čiji je cilj odlučno ukidanje prepreka u našem regionu nužna i treba je razmotriti - kazala je Bregu u osvrtu na sastanke u Novom Sadu i Ohridu, odnosno takozvanom ‘malom Šengenu’ i ulozi RCC-a u tom pogledu.

Potcrtala je kako je misija RCC-a regionalna saradnja, navodeći da su u Ohrid bili pozvani da čuju prijedlog lidera tri ekonomije iz  regiona.

- Svih šest ekonomija regiona, Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo*, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija su u procesu uspostavljanja regionalnog ekonomskog prostora, koji je zvanično predstavljen 2017. godine, na zahtjev svih šest pomenutih lidera, projekta čiji je cilj jačanje ekonomske saradnje na Zapadnom Balkanu i otklanjanje socijalnih prepreka mobilnosti mladih ljudi, stručnjaka, kvalifikovanih radnika i inovacija - navela je.

Bregu, međutim, upozorava da su u poređenju sa prije dvije i po godine, izgledi u tom pogledu daleko od dobrih.

- Proces pristupanja Evropskoj uniji je bio spor, a sada je i još nejasniji. Bilateralni sporovi i različiti pristupi doprinijeli su odgađanju zajedničkog ekonomskog prostora, uz određene aktivnosti koje su bile na listi prioriteta, a sada više nisu. Previše obaveza iz regionalnih sporazuma još nije ispunjeno. Opterećujući propisi i prekomjerna birokratija i dalje guše poslovanje i privrednike - precizira ona, pitajući se šta je novina sastanka u Ohridu?

Istovremeno, ističe kako je za RCC regionalna saradnja aktivnost koja se razvija.

- U julu, na samitu u sklopu Berlinskog procesa RCC iznijelo je ideju o sporazumu o putovanju sa ličnom kartom u cijelom regionu. Svjesni smo da je bilateralno ovo teško ostvariti, ali smo svi zajedno uspjeli sa sporazumom o smanjenju cijena rominga, koji je potpisalo svih šest ekonomija. Ta se politička volja može ponoviti? Zar ne? - navodi Bregu.

U tom kontekstu, ističe kako regionalna saradnja postaje smislena onda kada je konačni cilj integracija u Evropsku uniju. 

- S obzirom na to da je suština procesa proširenja povezivanje tržišta i ljudi, vjerujemo da je svaka inicijativa čiji je cilj odlučno ukidanje prepreka u našem regionu nužna i treba je razmotriti - zaključila je Bregu, saopćeno je iz RCC-a. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Bregu: Krajnje je vrijeme za definiranje budućnosti našeg regiona 

RCC - Otvorene nominacije za izbor Žene preduzetnice godine sa zapadnog Balkana za 2023. godinu

Bregu: Može li se znati koliko nas košta odlazak ljudi iz regiona?

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo