Bosna i Hercegovina     | 12.11.2019. 17:29 |

Kritičko promišljanje temelj medijske pismenosti

FENA Saopćenje

KONJIC, 12. studenoga (FENA) - Treći omladinski kamp medijske pismenosti okupio je u Konjicu mlade koji su kroz petodnevni trening upoznati s problematikom bh. medijskog okruženja, te izazovima s kojima se susreću svi akteri - novinari i novinarke, ali i konzumenti medijskog sadržaja.

Osnovni pojmovi koji iziskuju diskusiju za sve aktere medijskog okruženja u BiH su povjerenje i kredibilitet, a s obzirom da se u medijskoj svakodnevnici susrećemo s velikim brojem lažnih vijesti koje kreiraju anonimni portali, ali i s objavljivanjem neprovjerenih činjenica etabliranih portala, postavlja se pitanje kojim medijima danas vjerujemo i kako se to povjerenje stvara, priopćio je Centar za demokratizaciju društva "Naša zajednica".

Sudionik kampa Aleksandar Rade Ćorović smatra da je ključ za stjecanje povjerenja u medije integritet samih novinara i novinarki: "Ukoliko dokaže svojim radom da je osoba od povjerenja i da daje točne novosti - to mene navodi da vjerujem toj osobi pa samim tim i mediju".

Stvaranje povjerenja u medije je pitanje od velike važnosti. Upravo zbog količine lažnih i neprovjerenih informacija koje dolaze svaki dan – pitanje koje se postavlja je i kako konzumirati medijske sadržaje sa kojima se susrećemo.

Sudionica kampa Dragica Andrić ističe da je potrebno razvijati kritičko promišljanje.

"Na taj način sami možemo napraviti razliku između lažnih i neprovjerenih informacija, a s druge strane, kredibilnih medijskih izvora", kazala je.

Studentica novinarstva i sudionica kampa Adna Serdarević smatra da je za razvoj kritičkog mišljenja ključna neformalna edukacija.

"Neformalno obrazovanje potrebno je ne samo nama koji studiramo novinarstvo, nego i svim građanima. Prezasićeni smo informacijama pa se čak i profesionalcima teško snaći u tome", dodaje Adna.

Kroz formu praktičnog neformalnog obrazovanja, na širu temu medijske pismenosti, sudionici kampa upoznati su s različitim vidovima novinarskog izričaja.

Fotografija, pisanje bloga i stvaranje infografika su, i ovaj put, bili praktični zadaci, a kroz interaktivni rad s polaznicima i polaznicama trenerice Imrana Kapetanović, Hana Kazazović i Sanja Vrzić prenosile su svoje iskustvo i znanje.

Fotografkinja Imrana Kapetanović mišljenja je da je formalno obrazovanje bitno jer stvara temelj, ali da je često neformalno obrazovanje jedini način za usavršavanje vještina.

"Pogotovo je to slučaj s fotografijom, gdje formalno obrazovanje skoro ne postoji u BiH. Stoga je potrebno da konstantno učimo", dodaje ona.

U digitaliziranom svijetu današnjice stvorena je mogućnost da koristeći društvene mreže i druge kanale komunikacije i sami budemo mediji. Za prenošenje informacija danas nisu potrebne velike medijske kuće. Stoga je neformalno obrazovanje u segmentu medijske pismenosti od izuzetne važnosti.

Društvene mreže i drugi vidovi online komunikacije nam daju alat i pitanje je da li ćemo odlučiti da ih pravilno iskoristimo.

Sudionica kampa Slađana Popović smatra da je bitno da svoje profile na društvenim mrežama koristimo da bi utjecali, kako na publiku, tako i na medije.

"Bitno je da svoje profile na društvenim mrežama koristimo s ciljem slanja pozitivnih informacija. Na taj način i mi smo medij. Možda tako budemo nekome uzor u današnjem svijetu", zaključuje Slađana.

Omladinski kamp medijske pismenosti u Konjicu treći je od četiri predviđena kampa koji se održavaju u različitim dijelovima BiH.

Kampovi se održavaju u sklopu projekta "Protiv radikalizacije i nasilnog ekstremizma u bh. javnom prostoru" koji Fondacija Mediacentar realizira u partnerstvu s Centrom za demokratizaciju "Naša zajednica" i Centrom za mlade "Kvart", uz podršku Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske u BiH, navodi se u priopćenju.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Grad Konjic: Učinjen korak naprijed ka energetskoj nezavisnosti

Vlada FBiH obilježila 74 godine poslovanja kompanije 'Igman' u Konjicu (VIDEO)

Vlada FBiH obilježila 74 godine poslovanja kompanije 'Igman' u Konjicu

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'