Bosna i Hercegovina     | 12.11.2019. 16:52 |

SDPBiH - Zaključci NSRS još jedno 'bacanje prašine u oči' Dodika i SNSD-a

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. novembra (FENA) - Socijaldemokratska partija (SDP) BiH usvojene zaključke Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) smatra još jednim bacanjem prašine u oči Milorada Dodika i SNSD-a, čime želi skrenuti pažnju s katastrofalnog političkog i ekonomskog stanja u manjem bh. entitetu. 

- Nakon bezbroj prijetnji referendumima, rezolucijama, stavovima i mišljenjima, ti zaključci su novina u Dodikovom arsenalu prijetnji, a kao i sve dosadašnje, završit će neslavno na smetljištu bosanskohercegovačke političke scene. Dodik ovim potezom želi sakriti činjenicu da nema pristup u Vijeće ministara BiH, da njegov manevarski prostor postaje sve manji, te kako se, u konačnici, pokazuje da politika izolacionizma nema budućnost. 

Zaključci imaju intenciju održati nacionalnu napetost, iako tragikomično djeluje da jedan Dodik upozorava svjetske sile i nastoji ukinuti Ured visokog predstavnika, što je njegova decenijska rutina, mada je i sam svjestan da sa entitetske pozicije ne može derogirati Ustav BiH, niti uticati na međunarodne faktore - naglasili su iz SDP-a BiH.  

Smatraju da su postupci NSRS "dodatni dokaz da je za našu državu pristupanje NATO-u presudno važan interes".

- Jedino pristupanje NATO savezu može staviti tačku na nacionalističke i separatističke igrokaze od kojih niko nema koristi, ali štetu zbog stalne neizvjesnosti, političkih prepucavanja i radikalizma zasigurno trpe svi građani, uskraćeni za realne inicijative za poboljšanjem životnih prilika, ali i za šansu za gradnju sigurne budućnosti u okvirima EU i NATO saveza - poručili su iz SDP-a.  

Jasno je, kaže se dalje u saopćenju iz SDP-a, da će i ti zaključci ubrzo pasti u zaborav, kao i odavno izblijedjela nikada zaživjela inicijativa SDA o ukidanju imena entiteta RS, te da će zaključci poslužiti za dnevnopolitičke svrhe kreiranja lažne slike o navodnoj borbi za izmišljene 'nacionalne' interese. 

- Ono što ostaje je ozlojeđenost građana, siromaštvo, besperspektivnost i masovni bijeg građana iz oba entiteta u Njemačku i druge stabilne članice EU i NATO saveza, u kojim ih niko neće plašiti niti nacionalnom, niti ekonomskom egzistencijom - navodi se u saopćenju iz SDP-a BiH.  

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

SDP-Pozivamo sve političke činitelje da prihvate odluku visokog predstavnika kao pozitivan iskorak

Saopćenje za javnost SDPBiH

Narodna skupština RS usvojila Programa rada za 2024.

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom