Bosna i Hercegovina     | 12.11.2019. 14:59 |

Goražde - Obilježavanje stradanja blaženih Drinskih mučenica 15. decembra

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 12.novembra (FENA) - U Goraždu će se 15. decembra obilježiti godišnjica stradanja pet časnih sestara, blaženih Drinskih mučenica. To je bio povod današnjeg sastanku novog župnika u Goraždu don Josipa Tadića s predstavnicima gradske uprave.

Spomen obilježje Drinskim mučenicama, koje je Vatikan službeno proglasio blaženima, otvoreno je u Goraždu dan nakon njihove betaifikacije 24. septembra 2011. u sarajevskoj Zetri. Od tada, mjesto njihovog stradanja tokom Drugog svjetskog rata u gradu na Drini pohode na stotine vjernika iz cijelog svijeta. U međuvremenu su počeli i razgovori o podizanju kapele posvećene hrabrim časnim sestrama, međutim ta ideja još uvijek nije realizirana.

Don Josip Tadić smatra da je izgradnja crkve potrebna,  jer Goražde ima mogućnosti da postane mjesto u koje će dolaziti veliki broj hodočasnika. 

- Goražde je jako lijep grad i prije mog dolaska nisam puno poznavao ovaj pitomi kraj koji ima sve potencijale da postane grad u koji dolaze hodočasnici iz cijelog svijeta. Nažalost za sada smo skučeni sa prostorom, ali se nadam, nakon što je gradonačelnik pokazao svoju širinu i želju, da ćemo to zajedno uspjeti napraviti. Želju da nam pomogne izrazila je i premijerka BPK-a Aida Obuća - kazao je Tadić. 

Najavio je da će se o ovoj temi i potrebama izgradnje katoličke crkve u Goraždu razgovarati i 15. decembra kada će se obilježiti godišnjica stradanja blaženih Drinskih mučenica, a između ostalih najavljen je i dolazak kardinala Vinka Puljića. 

Gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović ističe da je lokacija za gradnju crkve već odabrana.

„Mi smo predložili i gradsko vijeće Goražde je jednoglasno prihvatilo regulacioni plan, tako da ćemo vrlo brzo krenuti u proceduru izdavanja dozvole za gradnju. Polovinom decembra učinit ćemo sve da na najbolji način dočekamo i kardinala i biskupe i vjernike i tada ćemo obići lokaciju buduće crkve koja će se graditi u znak sjećanja na stradale časne sestre“ - kazao je Ramović.

Sestre Berchmana Leidenix iz Austrije, Jula Ivanišević iz Hrvatske, Krizina Bojanc i Antonija Fabjan iz Slovenije te Hrvatica mađarskoga porijekla Marija Bernadeta Banja, obavljale su svoje dužnosti u samostanu Marijin dom na Palama. Pet redovnica je oteto u decembru 1941. kada su u samostan Marijin dom na Palama upali četnici. Samostan su zapalili, a pet časnih sestara zarobili i poveli ih pješice prema Goraždu po velikoj hladnoći. Najstarija, 76-godišnja sestra Berchmana nije fizički mogla izdržati put pa su je četnici ubili, dok su ostale četiri sestre zatvorili u kasarnu u Goraždu.

Odabrale su smrt kako bi izbjegle zlostavljanje od četnika Draže Mihailovića. Nakon što su vojnici provalili u njihovu sobu s namjerom da ih siluju, one su skočile s prozora.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Počeo 27. planinarski pohod 'Grebak - put života'

Sedam godina rada Muzeja ratnog djetinjstva - Doprinijeti jačanju svijesti o važnosti mira

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo