Svijet     | 12.11.2019. 14:06 |

Macron promovira na mirovnom forumu rješenja za globalne probleme

FENA Internet

PARIZ, 12. novembra (FENA) - Francuski predsjednik Emmanuel Macron u utorak je pozdravio više od 30 šefova država i vlada na drugom Pariškom mirovnom forumu koji ima za cilj naći rješenja na globalne izazove u obimu od klimatskih promjena do terorizma, migracija i cyber sigurnosti.

Upućujući strastveni apel u uvodnom obraćanju na mirovnom forumu, Macron je pozvao sve delegate da zajednički rade u borbi protiv klimatskih promjena, ekonomske nejednakosti, terorizma, dezinformacija u kibernetičkog kriminala. 

- Prolazimo kroz krizu bez presedana u našem međunarodnom sistemu - izjavio je Macron, ponavljajući temu koju je naglasio u prošloj sedmici kada je upozorio na manjak saradnje unutar Evrope i jednostranu američku akciju u Siriji, upozoravajući na "kliničku smrt" NATO saveza. 

Obraćajući se delegatima dan nakon proslave Dana primirja kojim se obilježava prekid vatre između saveznika i Njemačke u Prvom svjetskom ratu, Macron je izjavio da se lekcije iz istorije ne bi trebale zanemarivati. 

- Evropa je mjesto gdje je cijena nesaradnje najbolje poznata - kazao je on, dodajući da bi evropski kontinent mogao biti "treća strana od povjerenja između SAD-a i Kine", prenosi AFP. 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković na 3. Antalija diplomatskom forumu

U organizaciji Revicona u Dubrovniku 20. međunarodni ekonomski forum 'Korporativno upravljanje'

Orban i Macron sastaju se u Parizu uoči samita EU posvećnog pridruživanju Ukrajine bloku

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom