Kultura     | 12.11.2019. 13:52 |

Predstavljen novi broj časopisa 'Radovi' Filozofskog fakulteta Sarajevo

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 12. novembra (FENA) - Novi broj časopisa "Radovi" Filozofskog fakulteta Sarajevo predstavljen je danas na toj visokoškolskoj instituciji.

"Radovi" Filozofskog fakulteta izlaze od 1963. godine.

Glavna urednica časopisa Amela Šehović istakla je da je riječ o izdanju s dugom tradicijom iako nije izlazio u kontinuitetu, naglasivši da su do danas objavljena 22 broja.

Šehović navodi da su ranije u časopisu radove objavljivali nastavnici, saradnici fakulteta.

- U duhu novih vremena shvatili smo da to nije dovoljno i da se trebamo otvoriti i za druge kolege iz drugih institucija i akademskih sredina - rekla je ona.

Tako su u ovom broju časopisa zastupljeni prilozi autora ne samo iz BiH, nego i Hrvatske, Francuske i drugih zemalja.

Časopis je, kako je pojasnila glavna urednica, koncipiran tako da se u njemu nalaze članci iz disciplina koje se izučavaju na Filozofskom fakultetu, kao što su filologija, književnost, sociologija, istorija umjetnosti. No, zastupljeni su i prikazi recentnih djela iz oblasti zastupljenih na Filozofskom fakultetu.

Šefica Biblioteke Filozofskog fakulteta Nadina Grebović-Lendo navela je da Biblioteka prati proces objavljivanja "Radova", kao i njihovog publiciranja.

Ona je istakla značaj otvorenog sistema za časopise koji korisnicima Biblioteke omogućava bolji i brži pristup člancima objavljenim u "Radovima".

Prodekanesa za nastavu Jadranka Kolenović-Đapo naglasila je značaj časopisa "Radovi" uz ocjenu da je riječ o velikom iskoraku za Filozofski fakultet.

- Ovi radovi su posebno značajni jer smo indeksirani u bazi EBSCO i time činimo da stručni, znanstveni radovi našeg akademskog osoblja, ne samo s Filozofskog fakulteta, nego i šire budu dostupni široj akademskoj, stručnoj javnosti - ustvrdila je Kolenović-Đapo, naglasivši značaj akademskog umrežavanja i međusobne povezanosti.

Časopis "Radovi" Filozofskog fakulteta u Sarajevu indeksiran je u bazi EBSCO, a referiran je i u ROAD-u i CEEOL-u.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Predstavljena web platforma o stećcima

Grant Vlade Japana za kabinet japanskog jezika i kulture na Filozofskom fakultet

Na Filozofskom fakultetu pomocija knjige prof. dr. Edina Radušića

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'